Smer zlúčil vojenských tajných, podľa SaS nič nevyrieši

SITA
19.9.2012 11:00

Vojenské spravodajské služby, kontrarozviedka - Vojenské obranné spravodajstvo (VOS) a rozviedka - Vojenská spravodajská služba (VSS), sa od 1. januára 2013 zlúčia do jednej špeciálnej služby. Rozhodli o tom poslanci schválením novely zákona o Vojenskom spravodajstve.

Smer zlúčil vojenských tajných, podľa SaS nič nevyrieši
TASR

V súčasnosti sa VSS zameriava na rozviednu činnosť s cieľom získavať informácie zo zahraničia, úlohou VOS je eliminovať činnosť zahraničných služieb na území Slovenska. Po novom bude rozviedka aj kontrarozviedka podliehať jednému riaditeľovi, ako je to pri Slovenskej informačnej službe (SIS).

Minister obrany Martin Glváč informoval, že zlúčenie má priniesť v horizonte troch rokov úspory 19 percent súčasného rozpočtu vojenských tajných služieb.

Podľa exministra obrany a poslanca Ľubomíra Galka (SaS) zákon na zlúčenie vojenských spravodajských služieb je zbytočný, nič nerieši. „Návrh zákona nie je škodlivý, ale je zbytočný,“ povedal v rozprave. Podľa neho je zákon zbytočný, pretože aj podľa ministra Glváča bude v októbri pripravený komplexný zákon. Galko v predloženom zákone nevidí paragraf, ktorý zabráni úniku utajovaných dokumentov, lepšiu kontrolu spravodajských služieb a reformu vojenských spravodajských služieb. Galko zároveň vyslovil obavy, že 19 percentná úspora je vycucaná z prsta. „Je to pokus o lacné PR Smeru-SD,“ konštatoval.

Poslanec NR SR za Smer-SD Peter Šuca kritizoval vo vystúpení Galka. Upozornil, že po ňom zostala jedna telefónna linka navyše, zneužitie vojenského spravodajstva, zneužitie informačno-technických prostriedkov (ITP) a trestné oznámenia. Galko sa bránil tým, že o zneužitie ITP ide vtedy, keď v rezorte sa na základe použitia ITP zistí korupcia a minister odmietne konať, pretože sa to týka jeho kolegov. „To sa musíte pozrieť do vlastných radov,“ povedal Galko Šucovi. Ten mu však odpovedal, že za zneužívanie ITP považuje odpočúvanie sekretárky, novinárov, politických oponentov. „To sa stalo za vášho pôsobenia na ministerstve obrany,“ odkázal Galkovi.

Galka kritizoval za jeho pôsobenie na ministerstve aj jeho predchodca Jaroslav Baška (Smer-SD). Pripomenul mu, že za jeho ministrovania došlo k masívnym odpočúvaniam. Podľa Galka však za niekoho iného bol nasadený obrazový záznam v spálňach novinárok. Následne Baška navrhol, aby kandidáti na post ministra obrany prechádzali psychotestmi, pretože ministri obrany dostávajú do rúk moc. Psychotestmi by sa malo predísť jej možnému zneužívaniu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok