Situácia na Slovensku sa otáča. Opatrenia proti vírusu neprišli

TA3
27.11.2020 15:26

Minister zdravotníctva Marek Krajčí, hlavný hygienik Ján Mikas a infektológ Pavol Jarčuška informovali o aktuálnej pandemickej situácii.

Reprodučné číslo vírusu stúplo, je zrejme na úrovni 1 a počty infikovaných by nám mali bez ďalších opatrení rásť. Počty hospitalizovaných v nemocniciach aktuálne mierne klesajú (1685 pacientov) a menej je aj pacientov na umelej pľúcnej ventilácii. Je ich 122. Najvážnejšia situácia je v Prešovskom a Žilinskom kraji.

"Situácia na Slovensku sa otáča,"
uviedol Krajčí a odôvodnil to tým, že neprišli opatrenia, ktoré by nákazu brzdili. Kĺzavý medián stúpol z čísla 1326 na 1811.

Mikasa posledné údaje "trochu vystrašili" a uznáva, že situácia na Slovensku je vážna.  Je v hre lockdown? Krajčí od začiatku komunikoval, že reprodukčné číslo sa dá znížiť reštričnými opatreniami, alebo masívnym testovaním. Treba sa vraj pripraviť na "veľké intervencie".

Čo sa týka okresov, rozdiel medzi nimi nie je pre celoplošné testovania taký výrazný. Niektoré severné okresy si polepšili.

Priemerný počet úmrtí spojených s ochorením COVID-19 je v súčasnosti 30 prípadov denne. Krajčí uviedol, že celkový počet úmrtí spojených s novým koronavírusom je 1000 prípadov. "Kompetentné úrady potvrdili 771 prípadov úmrtí spôsobených priamo ochorením COVID-19," dodal. 

Čo sa týka zahraničia, situácia v Európe sa zlepšuje. Drvivá väčšina krajín má lockdowny, infekciu sa darí zvládať v Česku aj časti Poľska. Najvážnejšia situácia je v Rakúsku, ale aj tam opatrenia začínajú prinášať efekt. Slovensko je v porovnaní s našimi susedmi na tom momentálne najlepšie.

Ako to bude s vakcínou? Ako uviedol Jarčuška, bežná populácia Slovenska by za ideálnych okolností mohla byť očkovaná na jar, v marci alebo apríli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok