PR správa Spoločnosť

Chcem záhradný domček - toto sú možnosti, ktoré mám na výber

PR
28.11.2020 06:05

Možno potrebujete kúsok extra úložného priestoru, dielňu, alebo malú oázu pokoja. Tak či onak, záhradný domček môže v rámci nehnuteľnosti pôsobiť ako ďalší priestor. Výber záhradného prístrešku však nie je jednoduchá záležitosť. Je potrebné vziať do úvahy niekoľko faktorov, nad ktorými ste možno ani nepremýšľali. A tu prichádzame na rad my.

Chcem záhradný domček - toto sú možnosti, ktoré mám na výber
aurelie le moigne/shutterstock.com

Zostavili sme sprievodcu možnosťami, ktoré sú aktuálne na trhu a tipy, ako vybrať ten najlepší záhradný domček pre svoje potreby. Takže nerozhodujte impulzívne! Prečítajte si naše tipy a spravte vlastný prieskum.

Typy záhradných domčekov

U nás sú pre záhrady najčastejšie kupované tri typy prístreškov: plastový, kovový a drevený. A každý z nich má svoje výhody a nevýhody; niektoré sú zjavné a iné by vám možno ani neprišli na myseľ.

Plastové záhradné domčeky

Sä cenovo dostupné, často najdostupnejšie z týchto troch možností. Môžu byť tiež najodolnejšie, najmä ak sú umiestnené na rovnom podklade, a ak miniete niečo navyše, získate špičkovú plastovú štruktúru z hrubého materiálu s oceľovou výstužou, ktorá sa pri silnom vetre neprevráti. Je to typ prístrešku, ktorý sa dá jednoducho zostaviť, ľahko sa upravuje (napríklad vyrezanie otvoru pre pridanie  ventilátora), plasty nie je potrebné ošetrovať ani natierať  (ako to musíte robiť s väčšinou drevených alebo kovových prístreškov)  a vo väčšine prípadov nemusíte robiť žiadne údržbárske práce. A s plastovým prístreškom sa nemusíte obávať požiaru, snehu, vlhkosti ani hniloby, hrdze alebo hmyzu.

Plastové domčeky majú jedinú veľkú nevýhodu. Bez ohľadu na to, aký model plastovej konštrukcie si vyberiete, aj keď je to atraktívna farba, má sedlovú strechu, namiesto plastových fólií má pevné bočné panely alebo má jedinečný dizajn - stále nebude pôsobiť tak rustikálne a očarujúco ako drevený domček. Vyhlásenie, ktorý dáva plastová konštrukcia, hovorí o tom, že majiteľ si vybral funkciu a pohodlie pred čírou krásou. Táto voľba (a s ňou spojená cenovka) však často dáva zmysel. Ďalším negatívom, ktoré je potrebné vziať do úvahy, je to, že niektoré plasty sa pri extrémnom teple deformujú, alebo pretrhnú a že do plastových konštrukcií sa je jednoduché vlámať, pokiaľ nie sú vystužené oceľou a nemajú oceľové zámky.

plastovy-zahradny-domcek_c0a80301-f1c9-eccc.jpg

Kovové záhradné domčeky

Cena je opäť prvou výhodou, ktorú treba brať do úvahy. Kovové prístrešky nie sú oveľa drahšie ako plastové a niektoré kovové modely sú dokonca lacnejšie ako porovnateľné plastové konštrukcie. Väčšina kovových prístreškov je relatívne robustná, pretože ich hliníkové, oceľové alebo železné bočné panely a strecha sú podopreté silným centrálnym kovovým rámom. Pokiaľ si nevyberiete mimoriadne lacnú a chatrnú možnosť, kov by mal vydržať dlho, najmä preto, že väčšina prístreškov, ktoré sa dnes predávajú, je pozinkovaná a potom pokrytá vinylom alebo niekoľkými vrstvami farby odolnej voči poveternostným vplyvom. Kovové konštrukcie vylučujú akékoľvek obavy z ohňa, hmyzu, plesní a húb a nevyžadujú veľkú údržbu. Bez problémov zvládnu aj extrémne vysoké alebo nízke teploty. Ak majú silný rám, alebo sú zosilnené, postavia sa aj proti silnému vetru. A väčšina kovových prístreškov sa dá ľahko zostaviť.

Dve slová: korózia a hrdza. Vďaka pozinkovanému, nehrdzavejúcemu kovu a odolným vonkajším povlakom, sú dnešné kovové prístrešky  oveľa menej náchylné na tieto dva problémy, ako bývali, ale v priebehu času všetky kovové prístrešky môžu začať korodovať alebo hrdzavieť. Pri kúpe kovovej konštrukcie je nevyhnutné mať záruku na hrdzu a koróziu. Už sme spomenuli, že kovové domčeky dokážu odolávať silnému vetru, ak sú hrubšie a zosilnené, ale to má vyššiu cenu. Lacnejšie modely môžu byť vystavené riziku, že podľahnú vplyvom počasia. A rovnako, ako u plastových domčekov, aj keď si kúpite tú najkrajšiu kovovú konštrukciu, ktorú nájdete, stále nebude vyzerať tak okúzľujúco ako drevená. A nakoniec,  modifikácie kovových prístreškov sú zložité a rozhodne nie pre víkendových kutilov, pokiaľ náhodou nevlastnia náradie ako zváračky a uhlové brúsky.

dreveny-domcek_0a140370-f21e-c5b5.jpg

Drevené záhradné domčeky

Hlavná nevýhoda plastových prístreškov - ich vzhľad - je zjavná výhoda drevených. Drevený domček vyzerá tradične, pevne a krásne. Vyhlásenie, ktoré robí, je „kvalita a štýl“. Drevené konštrukcie sa dajú ľahko vymaľovať alebo moriť na ľubovoľnú farbu, sú k dispozícii v neprebernom počte dizajnových možností a sú oveľa ľahšie prispôsobiteľné ako kovové. Spomenuli sme, že drevené prístrešky vyzerajú pevne a to preto, že aj sú. Pre záhradnú konštrukciu neexistuje silnejšia alebo odolnejšia voľba. Postavia sa takmer čomukoľvek a vydržia prakticky navždy. Hrubé steny týchto štruktúr majú ešte jednu výhodu: drevo je úžasný izolátor, takže ak plánujete svoj domček využiť ako pracovný priestor, útočisko alebo herňu, je to najlepšia voľba na udržanie chladu alebo tepla. Drevený prístrešok je tiež tou správnou voľbou pre ľudí, ktorí dbajú o životné prostredie.

Pokiaľ ide o nevýhody, začneme tou najdôležitejšou: cenou. Drevené domčeky sú podstatne drahšie ako kovové alebo plastové. Drevo môže byť pre vašu záhradnú chatu žiadanejším materiálom z mnohých dôvodov, ale Jaguar je tiež žiadanejší ako Dacia alebo Kia - to však neznamená, že sa vám Jaguár zmestí do rozpočtu. Ak je drevený domček v rámci vašich možností, musíte zvážiť ďalšie veľké negatíva. Drevo je vystavené hnilobe, deformácii, opotrebovaniu a poškodeniu škodcami, takže si vyžaduje nepretržitú údržbu vrátane pravidelných kontrol, pravidelných náterov alebo lakov a výmeny poškodeného dreva alebo šindľov. Drevené búdy sú tiež náročnejšie na montáž ako iné alternatívy.

Ako si vybrať najvhodnejší typ záhradného domčeka pre váš domov

Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu pri výbere toho najlepšieho domčeka práve pre vás.

1. Rozhodnite akému účelu bude domček slúžiť

Prvým krokom pri výbere vášho záhradného domčeka je rozhodnutie, ako ho budete využívať a následne, aký veľký priestor budete potrebovať. Môžete mať v pláne iba uskladnenie záhradného náradia, ale možno budete chcieť vytvoriť pracovný priestor.

Pri výbere veľkosti domčeka berte do úvahy predmety, ktoré chcete uložiť. Môžu to byť napríklad kosačky na trávu, bicykle, motocykle, fúriky a grily. Zvážte tiež doplnky, ktoré ste si vybrali, ako aj veci ako police alebo pracovné stoly a to, ako by ovplyvnili veľkosť. Všeobecne je dobré zaobstarať si domček o niečo väčší, ako si myslíte, že potrebujete.

2. Materiál

Chcete, aby váš prístrešok vyzeral skvele a vydržal mnoho ďalších rokov a preto potrebujete správne materiály. Vyberte si materiál, ktorý bude ladiť s vašim záhradným dekorom a zachová svoj vzhľad a funkčnosť napriek dažďu, krupobitiu a slnku. Plast je ľahký a nehrdzavejúci a drevo sa môže pochváliť krásnym tradičným teplom, ale kov je najbežnejšou voľbou kvôli trvanlivosti, nízkej údržbe a nákladom. Okrem toho, že je cenovo dostupný a odolný, prichádza v rôznych farbách, čo znamená, že s najväčšou pravdepodobnosťou splní všetky vaše potreby.

3. Vhodné miesto

Kde vo svojej záhrade postavíte domček? Máte priestor na postavenie jedného väčšieho prístrešku alebo je váš dvor vhodnejší pre niekoľko menších záhradných domčekov? Dajte pozor, aby ste prístrešok neumiestňovali tak, aby blokoval slnko. Je potrebný rovný podklad. Najlepšou možnosťou kvôli životnosti je betónová doska, ktorú si môžete sami položi., Ak si ale myslíte, že budete chcieť domček neskôr premiestniť, potom to asi nie je najlepší nápad, pretože betón je ťažké odstrániť. Ďalšie možnosti zahŕňajú štrk, tehly alebo betónové platne.

Zvážili ste rôzne vlastnosti vášho domu a aký to má vplyv na miesto, ktoré si vyberiete? Musíte sa ubezpečiť, že prístrešok je postavený na najvhodnejšom mieste, aby bola zaistená bezpečnosť, prístup a štrukturálna integrita. Keď pracujete s profesionálnym staviteľom záhradných domčekov, môže preskúmať váš priestor a pomocou špeciálneho inžinierskeho softvéru zaistiť ideálne umiestnenie vášho záhradného domčeka.

Zdroj informácií: Which.co.uk

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok