Maďarsko a Poľsko neustúpia, pri blokovaní rozpočtu sa podporujú

TA3 TASR
26.11.2020 22:16

Premiéri Poľska a Maďarska, Mateusz Morawiecki a Viktor Orbán podpísali spoločnú deklaráciu, v ktorej si sľúbili vzájomnú podporu pri blokovaní dlhodobého rozpočtu EÚ a fondu obnovy, ak bude Brusel naďalej podmieňovať uvoľňovanie európskych finančných prostriedkov dodržovaním princípov právneho štátu.

Vetovali dohodu o rozpočte

"Ani Poľsko, ani Maďarsko nebudú akceptovať žiaden návrh, ktorý bude pre toho druhého neprijateľný," uvádza sa v deklarácii. Varšava a Budapešť minulý týždeň pre mechanizmus o naviazanosti čerpania eurofondov na dodržiavanie zásad právneho štátu vetovali dohodu o sedemročnom rozpočte Únie na roky 2021 - 2027 a s ním spojený plán obnovy po koronakríze. Obe krajiny to považujú za zasahovanie do vnútorných záležitostí predstaviteľmi EÚ a ostatnými členskými štátmi.

Veto Poľska a Maďarska zrejme spôsobí výrazný odklad schválenia dlhodobého rozpočtu a fondu obnovy po koronakríze. Kritici z EÚ obviňujú Poľsko a Maďarsko z narušovania nezávislosti súdov a obmedzovania slobody médií. Morawiecki a Orbán v spoločnej deklarácii uviedli, že navrhovaný mechanizmus "používa vágne definície a nejednoznačné podmienky bez jasných kritérií, na ktorých by sa mohli zakladať sankcie".

Vraj konajú v záujme celej EÚ

Morawiecki na spoločnej tlačovej konferencii s Orbánom povedal, že v prípade mechanizmu o naviazanosti čerpania eurofondov na dodržiavanie zásad právneho štátu v jeho aktuálnej podobe, je veto "základným scenárom". Poľský premiér tiež zopakoval svoje varovanie, že tento mechanizmus môže spôsobiť rozpad EÚ. Poľsko a Maďarsko nekonajú len vo svojom záujme, ale "v záujme celej EÚ", povedal Morawiecki.

Aj napriek odporu premiérov Poľska a Maďarska Európsky parlament a lídri EÚ neustúpia v otázke naviazanosti čerpania eurofondov na dodržiavanie zásad právneho štátu, povedal pre DPA zdroj z EÚ. "Poľsko a Maďarsko týmto svojím postojom smerujú do čoraz hlbšej izolácie," dodal zdroj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok