Proti zmene klímy budeme môcť zabojovať peniazmi z Nórskych grantov

TA3 SITA
26.11.2020 14:13

Slovensko bude môcť v blízkej budúcnosti použiť na boj proti klimatickým zmenám prostriedky z Nórskych grantov. Ministerstvo životného prostredia schválilo odporúčanie výberovej komisie a podporí projekty pre akčné mestá a zelenšie školy.

Proti zmene klímy budeme môcť zabojovať peniazmi z Nórskych grantov
SITA/AP

Spolu bolo podporených šesť slovenských miest v celkovej sume 8,3 miliónov eur a 28 škôl v celkovom objeme jedného milióna eur. V tlačovej správe o tom informoval hovorca MŽP SR Pavol Fejér.

Cieľom opatrení v mestách bude zlepšenie podmienok života ich obyvateľov. Podporené mestá budú môcť zvýšiť odolnosť voči zmene klímy realizáciou konkrétnych opatrení: napríklad budovaním zelenej a modrej infraštruktúry, výsadbou stromov, revitalizáciou parkov, dažďových záhrad a fontán, znižovaním emisií CO2 zatepľovaním verejných budov, nákupom elektromobilov pre samosprávy či využívaním čistej energie z obnoviteľných zdrojov.

Na školách sa budú vytvárať edukačné programy zvyšujúce povedomie žiakov o zmene klímy a o jej zmierňovaní. Ich súčasťou bude aj príprava na nepriaznivé dôsledky klimatických zmien v každodennom živote formou teoretickej výučby a zároveň aj realizáciou konkrétnych opatrení v priestoroch škôl a školských areálov formou výsadby stromov, budovania dažďových záhrad, vodo-zádržných opatrení či eko plôch.

Na školách sa budú vytvárať edukačné programy zvyšujúce povedomie žiakov o zmene klímy a o jej zmierňovaní. Ich súčasťou bude aj príprava na nepriaznivé dôsledky klimatických zmien v každodennom živote formou teoretickej výučby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok