Po náhlej smrti Maradonu smúti pápež aj milióny fanúšikov

TA3 SITA TASR
26.11.2020 08:11

Diego Maradona bol milovaný i nenávidený, no rozhodne bol právom považovaný za jedného z najlepších futbalistov histórie. O tom, čo znamenal pre futbalový svet svedčia milióny kondolujúcich fanúšikov po celom svete a tiež fakt, že argentínsky prezident Alberto Fernandez vyhlásil v krajine trojdňový štátny smútok.

Smrť argentínskeho futbalistu Diega Maradonu šokovala aj hlavu katolíckej cirkvi. Vatikán oznámil, že pápež František sa za zosnulú legendu svetového futbalu a svojho krajana modlí a s láskou spomína na spoločné stretnutia. "S láskou spomína na chvíle, keď sa v minulosti s Diegom Maradonom niekoľkokrát videli. Myslí na neho vo svojich modlitbách podobne ako tomu bolo v minulých rokoch, keď sa zaujímal o jeho zdravotný stav," vyhlásil hovorca Vatikánu Matteo Bruni. Podľa agentúry dpa spolu naposledy telefonovali v roku 2016.

Maradona zomrel v stredu vo veku 60 rokov. Podľa argentínskych médií bolo príčinou úmrtia zlyhanie srdca.

Bývalý tuniský rozhodca Ali Bin Nasser, ktorý viedol slávny štvrťfinálový zápas medzi Argentínou a Anglickom (2:1) na futbalových majstrovstvách sveta v roku 1986 v Mexiku, vzdal hold zosnulému Maradonovi. Práve legendárny Argentínčan v ňom najskôr prekonal brankára Anglicka Petra Shiltona “Božou rukou“ a o štyri minúty neskôr pridal druhý gól po sóle cez polovicu ihriska.

V 51. minúte duelu, ktorý sa konal len štyri roky po Vojne o Falklandské ostrovy, vyskočil Maradona vyššie ako Shilton a posunul loptu rukou do siete. “Nevidel som dotyk, ale mal som pochybnosti. Pre istotu som sa ešte radil s mojím bulharským asistentom Bogdanom Dočevom, ktorý tiež povedal, že mal gól platiť, tak som ho uznal. Z fotiek je však jasné, že to bola ruka,“ povedal Bin Nasser.  V súčasnosti 76-ročný Tunisan si myslí, že v minulosti bol rozhodcom, ktorého Medzinárodná futbalová federácia rada využívala v napätých zápasoch. Dôkazom toho je aj fakt, že za svoj výkon v spomínanom zápase dostal vysoké hodnotenie: “Dali mi známku 9,4. Spravil som všetko, čo som musel, no napriek tomu to bol zmätok. Dočev sa neskôr priznal, že v súboji videl dve ruky a nevedel, či patrili Maradonovi alebo Shiltonovi.“

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok