Hrozil elektrošok. Gigantický skok cien energie odvrátia miliónmi

TA3 TASR
24.11.2020 12:49

Ministerstvo financií podporí ceny elektriny cez kompenzáciu tzv. tarify za prevádzku systému jednorazovou sumou vo výške 162 miliónov eur. Uviedol to na brífingu s názvom "Tretia pomoc – tento raz proti elektrošoku" podpredseda vlády a minister financií Eduard Heger, za účasti štátneho tajomníka ministerstva financií Marcela Klimeka.

"Dnes predstavujeme tretiu pomoc - proti elektrošoku - vo výške 162 miliónov eur, ako pomoc domácnostiam, aby tento rok, ktorý je aj pandemickým rokom, nemali vyššie účty za elektrinu. Preto uvoľňujeme z rozpočtu uvedenú sumu, aby sme udržali stabilné ceny energií a doplatili na 'Potemkina', ktorý nám tu roky tvoril Robert Fico," priblížil Heger.

TPS sa podľa Hegera od roku 2009 mnohonásobne zvýšila. "Podpora obnoviteľných zdrojov energie vyšla Slovensko príliš draho. V ideálnom prípade podpora vynaložená na OZE mohla byť rádovo 514 miliónov eur," spresnil Heger. Podľa Klimeka sa podpora na OZE v SR za posledné roky cez TPS predražila o 2,5 miliardy eur. "Zaplatili to všetko slovenské firmy a slovenské domácnosti," poznamenal Klimek.

Napriek tomu, že sa TPS od roku 2009 zmnohonásobila, podľa Klimeka ani tak však nestačila na pokrývanie výdavkov zakontrahovaných v súvislosti s OZE. "Preto vznikla potreba nekrytej časti financovania v spomínanej sume 162 miliónov eur. Tým, že štát jednorazovo zadotuje túto čiastku do energosystému, TPS sa zníži zo svojho hroziaceho maxima skoro až o 20 %," spresnil Klimek.

Podľa Klimeka jednorazová pomoc štátu pomôže odvrátiť hroziaci elektrošok, teda gigantický skok cien energie a pomôže domácnostiam a firmám prejsť koronakrízou lepšie a úspešnejšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok