Vláda ohrozuje čerpanie miliárd z EÚ, tvrdí Fico. Žiada plán

TA3 SITA
23.11.2020 14:51

Vláda premiéra Igora Matoviča svojou neschopnosťou a nekompetentnosťou ohrozuje čerpanie finančných prostriedkov z Európskej únie vo výške 5,84 miliardy eur pre roky 2021 až 2023.

Vláda ohrozuje čerpanie miliárd z EÚ, tvrdí Fico. Žiada plán
TASR/Martin Baumann

O pláne obnovy sa nehovorí

Vyhlásil to na tlačovej besede predseda strany Smer-SD Robert Fico, podľa ktorého je tu už koniec novembra a o pláne obnovy nič nehovorí nielen predseda vlády, ale ani minister financií Eduard Heger či minister hospodárstva Richard Sulík. "Čo sa pre Boha deje so slovenským plánom, so záväzným dokumentom, bez ktorého Európska komisia Slovensku nevyplatí ani len jedno euro?" pýta sa líder Smeru-SD, podľa ktorého odpoveď je zrejmá - žiaden plán nie je kvalitne pripravený, a aj to, o čom sa hovorí, obsahuje veci, s ktorými EK asi len ťažko bude súhlasiť.

"Slovensko sa na konci novembra nachádza v najakútnejšom ohrození pokiaľ ide o naše finančné záujmy a schopnosť čerpať finančné prostriedky zo špeciálneho fondu, ktorý vytvorila EÚ. Je veľká hanba, že niektoré krajiny už predložili svoje vlastné plány a už dokonca komunikujú s EK a pripravujú projekty, lebo počnúc budúcim rokom už je možné prefinancovanie týchto projektov vo výške desať percent," zdôraznil Fico. Zároveň informoval, že strana Smer-SD predloží v parlamente už v utorok návrh, aby vláda predložila poslancom informáciu o tom, v akom stave je príprava slovenského plánu obnovy. "Už dnes je zrejmé, že sme na poslednom mieste, čo sa týka prípravy plánu obnovy," dodal Fico.

V4 hádžu za chrbát, kritizuje Fico

Smer-SD kritizuje aj postoj vlády k Maďarsku a Poľsku, ktoré 16. novembra vetovali návrh rozpočtu EÚ na roky 2021 až 2027, ako aj návrh osobitného finančného inštitútu vo výške vyše 750 miliárd eur, ktoré sú určené na boj proti následkom pandémie. "EÚ vyčerpá v rokoch 2021 až 2027 až 1,8 bilióna eur. Z toho je 1,1 bilióna eur na rozpočet a zvyšok je vyše 750 miliárd eur určených na podporu členských krajín," pripomenul Robert Fico s tým, že síce sú tieto financie ohrozené, ale je si istý, že EÚ nájde kompromis, lebo si nemôže dovoliť rozpočet neschváliť.

"Naša vláda z hlúposti, krátkozrakosti a totálnej neprofesionality hádže spoluprácu v rámci Vyšehrádskej štvorky za chrbát. Je to obrovská chyba," dodal Fico s tým, že netreba zabúdať na to, že Slovensko si dokáže presadzovať svoje národné záujmy len vtedy, ak dokáže spoločne s V4 komunikovať.

Smer-SD odmieta postoj viacerých západných krajín, ktoré si dávajú ultimáta a vyhrážajú sa postkomunistickým krajinám v rámci EÚ, pričom v mnohých z nich zakročili policajti voči demonštrantom brutálnym spôsobom. Ak teraz podľa Fica necháme osamotených Poľsko a Maďarsko, urobíme veľkú chybu, lebo dvojaký meter je viditeľný a môže sa to Slovensku vypomstiť už v krátkom čase.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok