Slovensko dočasne zakázalo dovoz a predaj alkoholu z Česka

TA3, SITA, TASR
18.9.2012 15:05

Slovensko v reakcii na problémy s otravami metylalkoholom zakazuje dovoz českého alkoholu. Podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka sa bude týkať zákaz alkoholu vyrobeného v Českej republike a alkoholu odtiaľ dovezeného.

Zákaz by mal platiť od piatej popoludní. Ako poukázala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, dôvodom tohto kroku je ochrana ľudí na Slovensku. Ako konštatoval minister pôdohospodárstva, zákaz dovozu bude platiť dovtedy, kým ČR nedostane situáciu pod kontrolu. Minister kritizoval českú stranu za to, že síce zaviedla prohibíciu v ČR, ale nespravila nič pre ochranu ľudí mimo českého územia.

„Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky vydáva s okamžitou platnosťou od. 17. hodiny dnešného dňa, t.j. 18.  septembra 2012, dočasný zákaz uvádzať, predávať a používať liehoviny s obsahom etanolu od 20 percent vyrobené na území Českej republiky. Toto opatrenie vzniklo v záujme ochrany zdravia občanov Slovenskej republiky pred následkami metanolovej intoxikácie, ktorá môže mať fatálne následky,“ uviedla popoludní Martina Lidinská z rezortu zdravotníctva.

Metylalkohol si v Česku vyžiadal vyše 20 ľudských životov a ďalšie desiatky ľudí sú v nemocnici. V Českej republike preto platí od piatkového večera zákaz predaja nápojov s obsahom nad 20 percent alkoholu, napriek tomu však pribúdajú otravy spôsobené metylalkoholom. Polícia už pre otravy obvinila viacerých ľudí.

Konštiak: Zákaz je unáhlené opatrenie

"Je to rozhodnutie robené v panike," myslí si prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak. Na Slovensku sa totiž podľa jeho slov nezistilo, že by sa oficiálne dovážal pančovaný alkohol. V kamenných obchodoch sa tak k nemu ľudia nemôžu dostať. Zároveň však takéto opatrenie podľa šéfa ZOCR nezabráni tomu, aby si ho kúpili cez internet a doviezli.

"Zákaz predaja a dovozu alkoholu bude mať tiež zásadný vplyv na obchodníkov," upozornil Konštiak. Na predaj alkoholu je viazané veľké množstvo finančných prostriedkov. Mnohí, najmä malí predajcovia môžu mať podľa neho problémy so zaplatením tovaru, ktorý budú mať na skladoch.

 

Ľudia si môžu dať skontrolovať alkohol v troch mestách

Na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, Prešove a Úrade verejného zdravotníctva SR v Bratislave zriadili pohotovostné služby, ktoré budú prijímať vzorky na stanovenie metanolu v alkohole. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Skalická.

"Verejnosť môže priniesť vzorku na príslušný regionálny úrad, ktorý bude mať v danom týždni pohotovostnú službu v čase od 8:00 do 15:00," uviedla Skalická. Ľudia môžu priniesť vzorku na rozbor aj počas víkendu, ak by išlo o stav ohrozenia života. Tento príjem treba však nahlásiť vopred na čísle pohotovostnej služby. "Na laboratórne vyšetrenie treba priniesť vzorku, ktorá musí mať objem 50 -100 mililitrov. Výsledok bude stanovený v priebehu 30 minút," dodala. Cena za rozbor je 30 eur.

V týždni od 18. do 23. septembra má pohotovostnú službu na stanovenie metanolu v alkohole Jana Mýtniková v Prešove, telefónne číslo 0911 545 937. Od 24. do 30. septembra je v Bratislave v pohotovosti Zuzana Sirotná, ktorú možno kontaktovať na čísle 0915 736 822 a od 30. septembra do 7. októbra sa možno obrátiť na Alenu Plžíkovú, ktorá pôsobí v Banskej Bystrici a volať jej v prípade potreby možno na číslo 0907 878 122.

Aká bola situácia po 17:00 v baroch?

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok