Fotografia má dokazovať, že pandémia je podvod. Aká je pravda?

TA3 SITA
20.11.2020 11:04

Webom sa šíri fotografia, ktorá má "zaručene" dokazovať, že pandémia koronavírusu je podvod. Nie je to tak. Na tento hoax uzpozornili policajti na sociálnej sieti.

Fotografia má dokazovať, že pandémia je podvod. Aká je pravda?
reprofoto Twitter.com

Policajti upozorňujú na informáciu o tom, že šíriaca sa fotografia z foto banky, na ktorej dve osoby nesú figurínu, je vyrobená na strašenie ľudí či na falšovanie priebehu pandémie. Ako informovali vo svojom profile na sociálnej sieti Hoaxy a podvody - Polícia SR, ide o dezinformáciu.

Fotografia sa šíri hlavne na zahraničných weboch. Policajný zbor sa odkazuje na španielsky web Maltida.es, ktorý priniesol informáciu, že v prípade fotografie nejde o cielený podvod, ale o ilustračnú fotografiu. Tú vyhotovila thajská foto banka, v ktorej môžu rôzne fotografie nakupovať médiá z celého sveta.

Fotograf spomínanej fotografie si podľa polície zohnal dve osoby, ktoré obliekol do zdravotníckych oblekov a simuloval prenos ľudskej obete. „Takýto postup je úplne normálny, avšak v prípade použitia takejto fotografie je samozrejmé pri nej uviesť, že ide o ilustračný záber. Fotograf sa pre takýto postup rozhodol pravdepodobne preto, že osobne nemá možnosť vyfotografovať zdravotníkov v takejto pozícii, takže si svoju prácu ‚uľahčil‘ ilustračnou snímkou,“ vysvetlila polícia. Preto dementuje informáciu, že by bola fotografia vyrobená s cieľom strašiť ľudí či sfalšovať priebeh pandémie. Dopĺňajú, že nepravdivá je aj správa, že fotografia vznikla v Španielsku, keďže jej pôvodne z Thajska.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok