V Bratislave postavili najvyššiu obytnú budovu na Slovensku

TA3 TASR
19.11.2020 15:25

Polyfunkčný komplex Klingerka v bratislavskom Ružinove sa stal oficiálne najvyššou obytnou budovou na Slovensku, keď dosiahol plnú výšku veže 115 metrov. Prvenstvo oslávil osadením glajchy, ktorá je spolu s fasádou odkazom na históriu územia, ktorému dominovala továreň na výrobu juty. Ide o takmer dvojmetrovú "špulku", teda cievku na nite so zapichnutou ihlou.

V Bratislave postavili najvyššiu obytnú budovu na Slovensku
SITA/Branislav Bibel

"Kolegovia museli často vyvinúť a s dodávateľmi na mieru vyrobiť úplne nové produkty. Tieto prototypy použili po otestovaní po prvý raz práve na najvyššej obytnej budove na Slovensku," skonštatoval výkonný riaditeľ spoločnosti J&T Real Estate Pavel Pelikán.

Najviditeľnejším unikátom je podľa spoločnosti "levitujúce lešenie", akoby sa vznášajúce vo vrchnej časti budovy. Pre tvar a výšku budovy totiž nebola možnosť postaviť klasické lešenie, keďže by znemožnilo montáž fasády. Navrhnuté bolo preto riešenie na zavesených lávkach, ktoré sú kotvené do bodov šplhacieho debnenia. Testovaný postup bol použitý na Slovensku prvýkrát. Medzi inovácie patrí aj oceľovo-hliníkový systém preskleného zábradlia balkónov či vetracia klapka s vysokou odolnosťou voči vetrom hnanému dažďu so samoregulačným uzatváracím mechanizmom.

Klingerka je polyfunkčný komplex, ktorý vyrastá medzi Prístavnou, Plátenickou a Súkenníckou ulicouv Ružinove. Súčasťou komplexu bude 35-poschodová bytová veža a 11-poschodová kancelárska budova hlbšie v areáli, obe šošovkovitých tvarov prepojených nadzemným parkovacím domom so zelenou strechou. Vybudovať sa tu má aj rozsiahly verejný park oddeľujúci projekt od zástavby rodinných domov pôvodnej Klingerovej kolónie. Rezidenčná budova by mala byť dokončená v roku 2022.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok