Slovák ponúka Čechom tvrdý alkohol, chce obísť prohibíciu

ČTK, TASR, TA3
18.9.2012 11:04

Istý Košičan prostredníctvom inzerátu na internete ponúka záujemcom z Českej republiky, že im pomôže obísť čiastočnú prohibíciu, ktorú v reakcii na sériu otráv metanolom zaviedla česká vláda. Upozornil na to portál sme.sk.

Slovák ponúka Čechom tvrdý alkohol, chce obísť prohibíciu
SITA

"Predám akýkoľvek alkohol do Česka na dobierku, cena dohodou," tvrdí Košičan na internete. K alkoholickým nápojom, ktoré sa dajú kúpiť v obchodoch, si účtuje 50-percentnú prirážku. Také podmienky údajne ponúkol aj redaktorovi Sme, ktorý sa vydával za záujemcu o jeho tovar. Inzerát sa na slovenskom internete objavil v sobotu, teda deň na to, ako českávláda zakázala predaj nápojov obsahujúcich viac než 20 percent alkoholu.

Podľa sme.sk do pohraničia veľa "alkoholových turistov" z Česka zatiaľ nakupovať nejazdí. Avšak ak bude prohibícia v Česku pokračovať, slovenskí obchodníci očakávajú väčší príliv českých zákazníkov. "Predpokladáme, že sa zvýši predaj hlavne slovenských liehovín," povedal Martin Katriak z predstavenstva jedného z obchodných reťazcov.

Metanol má ďalšiu obeť, mladého muža

Na otravu metanolom zomrel dnes v Česku ďalší človek, 29-ročný Martin z Veselí nad Moravou, ktorý bol vo veľmi vážnom stave napojený na prístrojoch v kyjovskej nemocnici od 8. septembra. Spravodajskému serveru iDNES.cz to potvrdil riaditeľ kyjovskej nemocnice Petr Svoboda.

Čaká sa na výsledky niekoľkých ďalších pitiev. Obetí tak môže byť od 21 do 25, informoval Český rozhlas.
Jedovatý alkohol, ktorý mladému mužovi z Veselí nad Moravou nenávratne poškodil mozog a orgány, konzumoval zrejme v spoločnosti kamarátov už vo štvrtok 6. septembra večer.

Podľa nich si dal údajne asi desať štamperlíkov rumu s malinovkou a na druhý deň mu bolo zle. Zlyhalo mu srdce a po resuscitácii, dva dni po prijatí pacienta do nemocnice, uňho lekári konštatovali mozgovú smrť. Dnes okolo 06.00 h mu zlyhal aj krvný obeh.

V noci nadnes prijali nemocnice v Ostrave a Karvinej ďalších troch intoxikovaných metanolom. Informovala o tom hovorkyňa polície Gabriela Holčáková. Zatiaľ nie je jasné, či pili z domácich zásob alebo si alkohol kúpili načierno napriek vyhlásenej prohibícii, informoval server Novinky.cz.

O ďalšej podobe prohibície dnes bude rokovať krízový štáb. Pred škodlivým alkoholom z Česka varovali v pondelok aj nemecké úrady. Celonemecké varovanie zverejnil večer na svojom webe Spolkový úrad pre ochranu spotrebiteľov a bezpečnosť potravín, ktorý nevylúčil možnosť, že sa nápoje s metanolom mohli dostať aj k nemeckým spotrebiteľom. Predtým toto varovanie vydalo iba prihraničné Sasko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok