Austrálski vojaci sa v Afganistane mali dopustiť vojnových zločinov

TA3 SITA
19.11.2020 12:53

Austrálski vojaci sa mali v Afganistane dopustiť závažných vojnových zločinov. Informuje o tom velenie austrálskej armády. Podľa zverejnenej správy sa malo približne 20 súčasných aj bývalých vojakov podieľať na zabití 39 afganských väzňov a civilistov. Kvôli týmto informáciám už spolu telefonovali austrálsky premiér a afganský prezident.

Väzni, farmári, civilisti

Austrálski elitní vojaci neoprávnene zabili počas vojny v Afganistane 39 ľudí. Vyplýva to z dlho očakávanej správy Austrálskych obranných síl po štvorročnom vyšetrovaní pochybení vo svojich radoch. Za zabitie "väzňov, farmárov alebo civilistov" v rokoch 2009 - 2013 by malo podľa správy, o ktorej informuje spravodajský portál BBC, čeliť policajnému vyšetrovaniu 19 súčasných alebo bývalých vojakov.

Podľa správy existujú dôveryhodné dôkazy, že 25 príslušníkov špeciálnych síl sa zúčastnilo priamo alebo ako spoluvinníci na nezákonných zabitiach v rámci 23 rôznych incidentov. Náčelník ADF Angus Campbell vo štvrtok novinárom povedal, že žiaden z incidentov sa nedá pripísať "zápalu boja" a nestal sa za okolností, pri ktorých nebol neznámy, zmätočný alebo mylný úmysel páchateľa. Existujú alarmujúce dôkazy o tom, že niektorí vojaci zo Špeciálnej leteckej služby "vzali zákon do svojich rúk", vysvetlil generál s tým, že "správa konštatuje, že narušenú kultúru prijali a umocnili niektorí skúsení, charizmatickí a vplyvní poddôstojníci a ich chránenci, ktorí sa snažili spojiť vynikajúcu vojenskú úroveň s egom, elitárstvom a oprávnením".

Akademička Samantha Crompvoets, ktorá viedla prvotný výskum incidentov, sa pre BBC vyjadrila, že to boli "úmyselné, opakované a cielené vojnové zločiny", ktoré v niektorých prípadoch "zahŕňali veľmi vplyvných poddôstojníkov".

Rozhovory s viac ako 400 svedkami

Spomínané vyšetrovanie zahŕňalo rozhovory s viac ako 400 svedkami. Okrem iného poskytlo dôkazy o tom, že napríklad služobne mladší vojaci si mali pripísať svoje prvé zabitie zastrelením väzňov alebo že zločiny malo utajiť umiestnenie zbraní a ďalších predmetov blízko tiel. Ďalšie dva incidenty podľa správy predstavujú vojnový zločin "krutého zaobchádzania".

Campbell tiež uviedol, že činnosť eskadry SAS ukončili. Ako doplnil, je povinnosťou ADF, aby "veci napravila". Afganistan sa v tejto súvislosti vyjadril, že ho Austrália ubezpečila o svojom záväzku "zabezpečiť spravodlivosť".

Austrálsky premiér Scott Morrison minulý týždeň informoval, že vymenujú špeciálneho vyšetrovateľa, aby zvážil stíhanie súvisiace s informáciami zo správy. Médiá informovali, že by policajné vyšetrovania mohli trvať roky, než by sa začali prípadné súdne procesy. Vláda sa tiež chystá zriadiť nezávislú dozornú skupinu, ktorá bude poskytovať "zodpovednosť a transparentnosť mimo riadiaceho systému ADF". Austrália má v súčasnosti v Afganistane zhruba 400 vojakov v rámci pretrvávajúceho mierového úsilia spolu so Spojenými štátmi a ďalšími spojencami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok