Líbyjčania po útoku na konzulát zachraňovali amerického veľvyslanca

TASR
18.9.2012 09:43

Amatérske video zverejnené na internete dosvedčuje, že veľvyslanec USA v Líbyi Christopher Stevens zahynul v dôsledku udusenia, a že Líbyjčania sa ho snažili zachrániť po tom, ako ho našli ležať osamoteného v zadymenej miestnosti horiacej budovy amerického konzulátu v Benghází, informovala agentúra Reuters.

Líbyjčania po útoku na konzulát zachraňovali amerického veľvyslanca
SITA

Videozáznam objasňuje okolnosti smrti diplomata, ktorý sa spolu s ďalšími tromi Američanmi stal obeťou minulotýždňového útoku rozvášneného davu protestujúceho proti kontroverznej protiislamskej snímke vyprodukovanej v Kalifornii.

Zo záberov je prvýkrát zrejmé, že niektorí z demonštrantov, ktorí vnikli do priestorov diplomatického zastupiteľstva USA, sa Stevensa snažili neskôr zachrániť.

Video zachytáva skupinu mladých, ktorí ostatných účastníkov protestu upozorňujú, že našli niekoho, kto vyzerá ako cudzinec, ležať na dlážke. "Vnútri niekto je... Je to cudzinec, je to cudzinec. Vezmite ho von," povedal muž, ktorý volal o pomoc. "(Ten muž) žije. Vyneste ho von!" ozval sa ďalší.

O niekoľko minút dostali telo cez okno von a položili ho na kamennú dlažbu na dvore. Jeden muž skontroloval, či dýcha.

"Je nažive, je nažive! Boh je veľký!... " ozývalo sa z davu. "Urobte miesto. Je tu nejaký lekár? Niekto, kto môže rýchlo zohnať auto?" volal jeden z demonštrantov zachytený na videu. Iný zakričal: "Dajte ho do môjho auta!"

Doktor, ktorý mal v tú noc pohotovosť v zdravotníckom stredisku v Benghází, povedal, že civilisti priviezli veľvyslanca približne o jednej hodine nadránom miestneho času. Stevensa neúspešne oživoval 45 minút.
Podľa amerických úradov v neprehľadnej situácii počas ozbrojeného útoku na konzulát Stevens nebol v sprievode bezpečnostného personálu.

Totožnosť útočníkov zatiaľ nie je známa. Niektorí líbyjskí predstavitelia obviňujú islamistické skupiny spriaznené s hnutím al-Káida. V súvislosti s vyšetrovaním prípadu zatkli desiatky ľudí.

Zábery z amatérskeho videa

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok