Merkelová: Európu čaká dlhý zápas na prekonanie finančnej krízy

TASR
17.9.2012 20:32

Nemecká kancelárka Angela Merkelová varovala, že Európu čaká dlhý zápas na prekonanie finančnej krízy, aj keď nedávne rozhodnutia pomohli zmierniť napätie na trhoch.

Merkelová: Európu čaká dlhý zápas na prekonanie finančnej krízy
SITA

Ako dnes uviedla na výročnej tlačovej konferencii v Berlíne, "na vyriešenie krízy bude musieť Európa prejsť ešte kus cesty".

Podľa nej krízu bude možné prekonať skôr krok za krokom než formou "veľkého tresku". V tomto smere varovala aj pred unáhleným vytváraním nového paneurópskeho dohľadu nad bankami.

Okrem výzvy európskym vládam, aby pokračovali v hospodárskych reformách, kancelárka počas vyše 90-minútovej tlačovej konferencie zdôraznila potrebu užšej politickej integrácie ekonomík eurozóny. Opätovne podporila plány prezidenta Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho spustiť nový program nákupu dlhopisov, ktorého cieľom je znížiť náklady na obsluhu dlhu zadlžených krajín ako Španielsko či Taliansko.
Na druhej strane ale vyjadrila aj podporu šéfovi nemeckej centrálnej banky Jensovi Weidmannovi, ktorý sa dostal pod paľbu kritiky za svoj nesúhlas s krokmi ECB. "Poznám ho a viem, že mu veľmi záleží na tom, aby sme krízu vyriešili skutočne udržateľným spôsobom," povedala Merkelová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok