Test odhalil vírus v džúse, šíri sa webom. Nie je to pravda

TA3 TASR
16.11.2020 11:08

Na slovenskom Facebooku sa šírilo video, v ktorom sa poľský zdravotník snažil dokázať, že antigénové testy sú neúčinné, lebo môžu ukázať pozitívny výsledok aj z kvapky jablkového džúsu. Video je však zavádzajúce a nemožno ho brať vážne, povedal pre AFP poľský profesor medicíny Robert Flisiak.

Test odhalil vírus v džúse, šíri sa webom. Nie je to pravda
TASR (ilustračné foto)

Video ukazuje dve testovacie sady

Poľský záchranár vo videu tvrdil, že po nakvapkaní ovocnej šťavy na antigénový test sa ukázal pozitívny výsledok na prítomnosť vírusu SARS-CoV-2. Poľská pobočka agentúry AFP na kontrolu faktov video vyvrátila a ukázala, že tvrdenie o ovocnej šťave je nepodložené. Antigénové testy sú určené iba na prácu s biologickým materiálom, teda so vzorkami ľudského tela. Video ukazuje dve testovacie sady. Na ľavom teste sa ku koncu videa objavia dve čiarky. Test vpravo sa sfarbí celý do červena a žiadne čiarky nevidno.

factcheck-visual-44_0a140370-4f0c-7fbb.png

S otázkou, ako správne čítať výsledky testov, sa AFP obrátila na Roberta Flisiaka, profesora medicíny, vedúceho katedry infekčných chorôb a hepatológie na Lekárskej univerzite v Bialystoku na severovýchode Poľska. "Video ukazuje antigénové testy. Tie obsahujú značky s písmenami C a T. C je pre kontrolnú čiarku a T pre testovaciu. Ak je výsledok negatívny, mala by sa objaviť čiarka len vedľa písmena C. Ak je však test pozitívny, mali by sa objaviť čiarky pri C aj T. Ak sa žiadny prúžok pri písmene C nezobrazí, znamená to, že buď niečo nie je v poriadku s testom, alebo so vzorkou samotnou, nejde napríklad o biologický materiál," povedal Flisiak pre agentúru AFP.

Z obalu vybral len jeden test

Vo videu vidno, že test vľavo ukazuje pozitívny výsledok na COVID-19. Test vpravo, pri ktorom je zrejmé, že bol vybraný z nového balenia, je neplatný. Podľa výrobcu by mal test priniesť výsledky do 15 minút. Video však trvá iba niečo cez dve minúty a testy ukážu výsledky za niekoľko sekúnd. "Toto video je podfuk. Záchranár vybral z obalu iba jeden test a to ten, na ktorom sa neskôr neukázala žiadna čiarka," zdôrazňuje profesor Flisiak. Tento test podľa neho reagoval správne, pretože vzorka nebola biologickým materiálom.

skrt-26_c0a80301-4f1f-acb3.png

Podľa profesora je pravdepodobné, že test vľavo, teda ten, ktorý ukazoval obe čiarky, bol vopred zmanipulovaný. Mohol obsahovať od začiatku pozitívnu vzorku, ktorá bola vysušená. Následne bol test opätovne namočený počas natáčania, aby odhalil už existujúce prúžky, ktoré boli predtým ukryté. Poľská pobočka AFP zistila, že muž vo videu je skutočne zdravotník záchrannej služby z Varšavy. Študoval na Fakulte zdravotných vied na Lekárskej univerzite v poľskom hlavnom meste. Medzi záchranármi má dobrú povesť. Jeho zámer s videom nie je známy.

Išlo o satiru?

Nie je vylúčené, že video bolo myslené ako satira, keďže bolo zverejnené na humoristických webových stránkach vrátane poľského Youtube kanálu Funny Videos. Video však rýchlo začalo žiť vlastným životom a mnoho ľudí, ktorí popierajú alebo zľahčujú pandémiu COVID-19, ho začalo brať vážne.

Mnohí používatelia Facebooku vnímali video ako dôkaz, že testy na COVID-19 sú podvod, čo je častým tvrdením dezinformátorov. Našli sa však aj takí, ktorí spochybňovali hodnovernosť videa. "Len jeden test otváral zdravotník na kameru a ten, čo mu vyšiel pozitívny, tam mal už položený," objavilo sa v komentároch pod videom."Zvláštne je, že vyjde pozitívne ten, čo už ležal na stole, a nebolo vidieť, že ho vyberal z obalu,"napísal ďalší komentujúci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok