Merino sa dlho v úrade neohrial. Po piatich dňoch abdikoval

TA3 TASR
15.11.2020 23:58

Nový peruánsky prezident Manuel Merino, ktorý tento týždeň nahradil zosadeného Martina Vizcarru, po piatich dňoch vo funkcii podal demisiu. Jeho odchod žiadali všetky parlamentné politické strany.

Peruánsky prezident Manuel Merino podal v nedeľu demisiu. Stalo sa tak len päť dní po nástupe do tohto úradu, v ktorom nahradil parlamentom odvolaného Martína Vizcarru.  Oznámenie o Merinovej demisii vyvolalo uliciach Limy oslavy. V televíznom prejave k národu Merino vyzval všetkých Peruáncov, aby sa zjednotili a obnovili pokoj v krajine. Po Vizcarrovom odvolaní totiž v Peru vypukli protesty sprevádzané potýčkami s políciou. V sobotu počas nich prišli o život dvaja ľudia.

O Vizcarrom odvolaní rozhodol 10. novembra peruánsky kongres. Stalo sa tak v súvislosti s obvineniami, že Vizcarra v roku 2014, keď slúžil ako regionálny guvernér, prijal úplatky od developerov. V súlade s ústavou funkciu prezidenta prebral predseda kongresu, ktorým bol Merino. Prezidentský sľub zložil v utorok. Merino pred tým v nedeľu odmietol prijať demisiu 13 ministrov, ktorí o to požiadali po tom, čo sa objavili správy o smrti dvoch demonštrantov. Merino vyhlásil, že "ministri zostanú na svojich postoch, kým nepominie súčasné obdobie neistoty".

Počas sobotňajších protestov v Lime sprevádzaných zrážkami s políciou, ktorá voči niekoľkotisícovému davu použila slzotvorný plyn, utrpelo zranenia viacero ľudí. O život prišli dvaja muži vo veku 24 a 25 rokov. Tento prevažne pokojný protest sa vyostril po tom, čo skupina demonštrantov začala do policajtov hádzať kamene a odpaľovať pyrotechniku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok