Trump pripustil Bidenovo víťazstvo, potom sa však rýchlo opravil

TA3 TASR
15.11.2020 15:22

Americký prezident Donald Trump v nedeľu pripustil, že v prezidentských voľbách z 3. novembra zvíťazil jeho protikandidát Joe Biden. Vzápätí však dodal, že voľby boli zmanipulované a svoju porážku nepriznáva.

Voľby označil za zmanipulované

"Vyhral, pretože voľby boli zmanipulované," napísal Trump na sociálnej sieti Twitter na adresu svojho protikandidáta Joea Bidena. V ďalšom príspevku však rýchlo dodal, že svoju prehru nepripúšťa. "Je pred nami ešte dlhá cesta," dodal Trump. Stalo sa tak dva dni po tom, ako Trump počas piatkovej tlačovej konferencie takmer pripustil svoju volebnú porážku keď povedal, že "čas ukáže", či zostane prezidentom.

Trumpov tím podal v súvislosti s voľbami množstvo žalôb - zatiaľ neúspešných -, ktorými sa snaží spochybniť sčítanie hlasov odovzdaných vo voľbách. Agentúra AP pripomenula, že súd v štáte Michigan v piatok ako ďalší v poradí vydal zamietavé stanovisko k tvrdeniam republikánov o volebných podvodoch.

Najbezpečnejšie voľby v dejinách USA

Predstavitelia federálnych úradov však v piatok vyhlásili, že prezidentské voľby v roku 2020 boli "najbezpečnejšími v amerických dejinách", pričom neboli zaznamenané žiadne dôkazy o sfalšovaných či zmenených hlasoch, pripomenula stanica BBC.

V sobotu došlo v meste Washington k stretom medzi podporovateľmi súčasného šéfa Bieleho domu a jeho oponentmi. Polícia v súvislosti s nepokojmi zadržala najmenej 20 ľudí.

Agentúra AFP s odvolaním sa na odhady amerických médií v piatok informovala, že prezidentský kandidát Demokratickej strany Joe Biden získal hlasy 16 voliteľov v štáte Georgia, takže ich má spolu už 306. V štáte Severná Karolína vyhral Trump, ktorý má 232 hlasov voliteľov. Na zvolenie za prezidenta USA je potrebných 270 hlasov voliteľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok