Biden získal 306 hlasov. Médiá hovoria o definitívnom výsledku

TA3 TASR
13.11.2020 21:19

Novozvolený prezident Joe Biden získal 16 hlasov voliteľov v štáte Georgia, čím ich celkovo získal 306. V štáte Severná Karolína vyhral republikán Donald Trump a celkovo tak získal 232 hlasov voliteľov, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na odhady amerických médií.

Biden získal aj Georgiu

Joe Biden sa podľa amerických televíznych staníc CNN, ABC News a ďalších stal prvým demokratom, ktorý v Georgii vyhral po Billovi Clintonovi v roku 1992. Trump medzitým podľa odhadov amerických médií vyhral v štáte Severná Karolína, kde získal 15 hlasov voliteľov.

Joe Biden celkovo získal 25 štátov vrátane Kalifornie, New Yorku a domovského štátu Delaware. Bývalému viceprezidentovi sa podarilo zvíťaziť v štátoch, kde v roku 2016 zvíťazil republikán Donald Trump, a to v Arizone, Georgii, Michigane, Pennsylvánii a Wisconsine.

Americké médiá predpokladajú, že Donald Trump celkovo zvíťazil vo zvyšných 25 štátoch vrátane Floridy a Texasu, Indiany, Kentucky, Missouri a Ohia. Vo všetkých uvedených štátoch Trump vyhral aj v prezidentských voľbách v roku 2016.

Trump odmieta prijať prehru

Štát Nebraska hlasy voliteľov rozdelil medzi oboch kandidátov - štyri hlasy pripadli Donaldovi Trumpovi a jeden Joeovi Bidenovi. V štáte Maine naopak pripadli tri zo štyroch hlasov voliteľov Bidenovi a zvyšný hlas Trumpovi. Víťazom amerických prezidentských volieb z 3. novembra sa stal demokratický kandidát Biden po tom, čo zvíťazil v štáte Pensylvánia. Bývalý viceprezident presiahol potrebnú hranicu 270 hlasov voliteľov a porazil tak svojho republikánskeho protikandidáta a úradujúceho šéfa Bieleho domu Trumpa. Informovali o tom v sobotu 7. novembra americké médiá vrátane televíznej stanice CNN a tlačovej agentúry AP.

Trump odmieta prijať prehru v prezidentských voľbách. Vyhlásil, že voľby sa ešte neskončili a má záujem v tejto veci podniknúť ďalšie právne kroky. Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí prezidenta a viceprezidentku na ďalšie funkčné obdobie, sa zíde 14. decembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok