Británia hlási rekordné čísla. Pribudli desaťtisíce nových prípadov

TA3 TASR
13.11.2020 06:35

Británia hlásila vo štvrtok rekordných 33 470 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Ide o najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. V súvislosti s nákazou tam zaznamenali aj 563 nových úmrtí.

Zaviedli opätovný lockdown

Británia zaznamenáva vyšší počet takýchto úmrtí než iné pandémiou najzasiahnutejšie európske krajiny, pričom jediné krajiny na svete, ktoré ju v tomto smere predstihujú, sú USA, Brazília, India a Mexiko. Británia úmrtia na ochorenie COVID-19 uvádza v prípade, že sa týkajú osôb, ktoré mali v posledných 28 dňoch pozitívny test na nový koronavírus spôsobujúci toto ochorenie. Touto metódou dosiaľ celkovo zaznamenala v súvislosti s nákazou už vyše 50 000 úmrtí.

Riaditeľ Národnej zdravotnej služby v Anglicku Stephen Powis tvrdí, že je potrebné znížiť šírenie infekcie. Potom podľa jeho slov prirodzene dôjde aj k zníženiu úmrtí a tým pádom tiež zmenšeniu tlaku, akému sú vystavené nemocnice.

Premiér Boris Johnson zaviedol od 5. novembra pre Anglicko na jeden mesiac opätovný lockdown s rozsiahlymi obmedzeniami týkajúcimi sa najmä spoločenských aktivít. Školy a univerzity tam však na rozdiel od jarného lockdownu môžu byť naďalej otvorené. Johnson obmedzenia zaviedol pre obavy, že narastajúce počty prípadov nákazy preťažia tamojšie zdravotníctvo.

Kritika za nedostatočné vybavenie

Kritici však jeho vláde vyčítajú nedostatok ochranného vybavenia i fakt, že k druhému lockdownu v Anglicku pristúpila neskoro. Tvrdia tiež, že sa jej nepodarilo chrániť pred nákazou seniorov v domovoch.

Počet nakazených v Británii stúpa. V porovnaní s vrcholom prvej vlny pandémie, sa tam však v ostatnom čase zvýšil aj počet testovaných osôb. Na vrchole prvej vlny totiž na základe rozhodnutia vlády netestovali väčšinu občanov, ktorých stav si nevyžadoval hospitalizáciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok