Naša vakcína má ešte vyššiu účinnosť, odhadujú ruskí vedci

TA3 TASR
11.11.2020 13:03

Vedci, ktorí vyvinuli ruskú vakcínu Sputnik V proti ochoreniu COVID-19, odhadujú jej účinnosť na 92 percent. Bolo by to ešte viac, ako má vakcína, ktorú vyvíjajú spoločnosti Pfizer a BioNTech. Tá má účinnosť 90 percent, čo vyvolalo po celom svete nadšené reakcie.

Naša vakcína má ešte vyššiu účinnosť, odhadujú ruskí vedci
SITA/AP

Vakcínu už dostali dobrovoľníci

O účinnosti ruskej vakcíny napísal spravodajský portál Meduza.io, ktorý sa odvolal na tvít tímu ruských vedcov informujúcich o výsledkoch prvej predbežnej analýzy tretej fázy klinických testov vakcíny Sputnik V. Aspoň jednu z dvoch dávok vakcíny dostalo viac ako 20.000 dobrovoľníkov, pričom viac ako 16.000 ich dostalo prvú aj druhú dávku. Celkovo sa na postregistračnom testovaní vakcíny zúčastňuje 40.000 ľudí, uviedla agentúra RIA Novosti.

U osôb očkovaných Sputnikom V neboli zistené žiadne nepredvídané nežiaduce reakcie - boli pozorované iba krátkodobé vedľajšie účinky, konštatovali vedci, ktorí chcú predbežné údaje zo svojho výskumu zverejniť v niektorom z popredných medzinárodných lekárskych časopisov.

Vedci tvrdia, že boli prví

Vedci, ktorí vyvinuli vakcínu Sputnik V, tvrdia, že ako prví na svete vyrobili a zaregistrovali vakcínu proti koronavírusu SARS-CoV-2. Testovať ju začali v auguste, schválená na pokusné účely bola v septembri, ešte pred spustením rozsiahlym klinických testov.

Portál Meduza.io pripomenul, že keď následne ruskí vedci v septembri publikovali svoje počiatočné zistenia z testovania vakcíny, iní výskumníci poukázali na štatistické anomálie zistené v danom článku a spochybnili autenticitu predložených údajov. Ruská strana s ich kritikou nesúhlasila. Začiatkom novembra farmaceutické spoločnosti Pfizer a BioNTech oznámili, že vakcína proti koronavírusu - BNT162b2 -, ktorú vyvíjajú, preukázala v tretej fáze klinických štúdií až 90-percentnú účinnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok