Do VšZP nalejú ďalšie milióny. Premiér: Cigániková lobuje za Pentu

TA3 TASR
11.11.2020 14:35

Štát po tom, ako nalial do Všeobecnej zdravotnej poisťovne 100 miliónov eur, dofinancuje túto inštitúciu ďalšími 98 miliónmi eur. Rozhodla o tom vláda. Po tom, ako tento zámer kritizovala šéfka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková, pustil sa do nej premiér. "Je verejným tajomstvom, že pani Cigániková je ťažkým lobistom finančnej skupiny Penta," reagoval Igor Matovič.

Správajú sa ako dobrý investor

Štát opäť v tomto roku dofinancuje VšZP sumou 98 miliónov eur. Návrh na zvýšenie základného imania zo štátnych finančných aktív odobrila vláda. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že sa týmto krokom správa ako dobrý investor, ktorý má snahu o zabezpečenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti aj o progres činnosti poisťovne.

Vzhľadom na súčasnú situáciu je ohrozená základná povinnosť VšZP, ktorej služby využíva 58 percent obyvateľov, uhrádzať zdravotnú starostlivosť v súlade so schváleným rozpočtom, upozorňuje sa v materiáli. Posilnením kapitálu môže podľa ministerstva zabezpečiť neustále zlepšovanie svojej činnosti aj v krízovom období alebo mimoriadnych situáciách.
Ministerstvo odmieta, že by šlo o nedovolenú štátnu pomoc. 

Súkromníci: Je to neférový krok

Štát dofinancoval štátnu poisťovňu, ktorá je najväčšou na trhu, aj v októbri sumou 100 miliónov eur. Obe súkromné zdravotné poisťovne Dôvera aj Union tento krok označili za "neférový". Minister financií Eduard Heger im vtedy odkázal, že nevidí dôvod, prečo by sa štát mal podieľať na stratách, keď sa súkromné poisťovne nechceli podeliť o zisk.

Tento krok kritizovali okrem iných aj viacerí analytici. Analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz Martin Vlachynský to označil za zásadný krok späť pre slovenské zdravotníctvo, ktorý vníma ako začiatok likvidácie konkurencie v zdravotnom poistení. Analytik Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Dušan Zachar to označil za neprimeraný zásah štátu do fungovania pluralitného systému verejného zdravotného poistenia na Slovensku.

Cigániková: Krajčí ma ani neinformoval

Cigániková pri svojej kritike zdôraznila, že o zámere dofinancovať štátnu zdravotnú poisťovňu ju minister zdravotníctva Marek Krajčí neinformoval, hoci s ním bola v kontakte. Koaličná strana SaS návrh na zasadnutí vlády podľa jej slov nepodporila. "Keby VšZP dodržiavala plány, nebolo by ju nutné dofinancovať," komentovala Bittó Cigániková s tým, že samotnú zdravotnú poisťovňu považuje za najmenej efektívnu. Rovnako si myslí, že mať monopol je hrozbou. Dofinancovanie považuje za krok, ktorý otvára cestu unitárnemu systému. Rovnako kritizovala šéfa rezortu zdravotníctva preto, lebo podľa nej nekomunikuje.

Koaličná poslankyňa chce prísť na koaličnú radu s potrebou zvýšenia platby štátu za svojich poistencov. Zdravotníctvo sa má podľa nej dofinancovať, peniaze však majú ísť do všetkých zdravotných poisťovní. Poukázala na to, že koronakrízou nebola postihnutá len VšZP, ale aj súkromné zdravotné poisťovne. Zároveň by podľa koaličnej poslankyne mali byť financie naviazané na konkrétny prínos či napríklad na časovú dostupnosť.

Igor Matovič Cigánikovú ostro kritizoval. "Je verejným tajomstvom, že pani Cigániková je ťažkým lobistom finančnej skupiny Penta." Na otázku, či má dôkazy, odpovedal, že každé vyjadrenie šéfky zdravotníckeho výboru NR SR je "v prospech pána Haščáka, v prospech Penty." 

Matovič "tejto žene" nedôveruje a nepovažuje ju za koaličnú poslankyňu. Argumentuje aj tým, že sa neprihlásila ku koaličnému vyhláseniu vlády a často hlasuje za opozičné návrhy. 

"Chcela by som povedať, že ja pána premiéra Matoviča považujem za premiéra, aj keď sa niekedy nechová ako premiér," reagovala na sociálnej sieti Bittó Cigániková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok