Predĺžia núdzový stav? Vláda rozhodne aj o zákaze vychádzania

TA3 TASR SITA
11.11.2020 06:24

Vláda má na svojom rokovaní rozhodovať o predĺžení núdzového stavu, ktorý na Slovensku trvá od 1. októbra z dôvodu pandémie nového koronavírusu. Ústredný krízový štáb odporučil vláde, aby sa predĺžil o 90 dní.

Ak by tak vláda neurobila, núdzový stav by sa mal skončiť 14. novembra. Kabinet ho vyhlásil od 1. októbra na 45 dní. V čase núdzového stavu môže štát v zmysle zákona obmedziť základné práva a slobody, a to v nevyhnutnom rozsahu na nevyhnutný čas. Vláda ho môže vyhlásiť, ak došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia osôb, životného prostredia alebo k ohrozeniu značných majetkových hodnôt.

Jedným z avizovaných bodov má byť aj zákaz vychádzania, ktorý by mal platiť po novom od 23.00 do 5.00 h, s výnimkami dochádzania do práce, k lekárovi či na zabezpečenie základných životných potrieb. Vyhlásil to premiér Igor Matovič v utorok. Aktuálne platí zákaz vychádzania do 14. novembra.

Zamestnávatelia by po novom nemuseli predložiť prevádzkový poriadok pre prácu s expozíciou elektromagnetickému poľu na posúdenie príslušnému orgánu verejného zdravotníctva, vyplýva to z predloženého materiálu z dielne rezortu zdravotníctva.

Núdzový stav je pre nemocnice a zariadenia sociálnych služieb potrebný. Uviedol to minister práce Milan Krajniak. Podľa neho je úplne jedno, či sa predĺži núdzový stav na 30, 45 alebo 90 dní, keďže vláda ho bude predlžovať dovtedy, kým to bude potrebné.

Minister obrany Jaroslav Naď rovnako nepochybuje o opodstatnení predĺženia núdzového stavu.

Predseda strany SaS a minister Richard Sulík uviedol, že bude dôrazne apelovať na to, aby sa núdzový stav o ďalších 90 dní nepredĺžil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok