Rezort financií naďalej počíta s 2,5-percentným rastom ekonomiky

SITA TA3
17.9.2012 10:53

Ministerstvo financií zachováva odhad rastu HDP v tomto roku na hodnote 2,5%, keďže nábeh nových exportných kapacít v automobilkách bol v prvom polroku nečakane rýchly. Dynamika rastu ekonomiky by v roku 2013 mala spomaliť na úroveň 2,1%.

"Rast ekonomiky tlmí najmä zhoršenie výhľadu ekonomík našich obchodných partnerov. Mierny dodatočný vplyv majú aj konsolidačné opatrenia potrebných na dosiahnutie deficitu verejných financií pod 3% HDP," uviedol riaditeľ Inštitútu finančnej politiky Martin Filko.

V ďalších rokoch by malo podla neho dôjsť k postupnému oživeniu v zahraničí, na trhu práce a v domácom dopyte. "Neistota okolo dlhovej krízy v eurozóne je naďalej hlavným rizikom prognózy," dodal Filko.

Ekonomika na budúci rok spomalí

Slovenská ekonomika v budúcom roku spomalí a nie zrýchli, ako sa pôvodne očakávalo. Tvrdí to v najnovšej prognóze Inštitút finančnej politiky. Tento rok síce vďaka výkonu automobiliek ponechal očakávaný hospodársky rast na úrovni 2,5 %, budúcoročnú prognózu však oproti júnu zrevidoval o 0,5 percentuálneho bodu na 2,1 %.

Môže za to vraj predovšetkým očakávaný slabší výkon slovenských obchodných partnerov, ministerstvo však pripúšťa, že rast čiastočne spomalia aj dodatočné konsolidačné opatrenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok