O novú vakcínu má záujem i EÚ, chce nakúpiť 300 miliónov dávok

TA3 SITA
10.11.2020 22:32

Európska komisia podpíše dohodu o zabezpečení 300 miliónov dávok vakcíny proti koronavírusu vyvinutej americkou farmaceutickou spoločnosťou Pfizer a jej nemeckým partnerom BioNTech.

Až 90-percentná účinnosť

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová uviedla, že komisia v stredu schváli spomenutú dohodu. "Toto je zatiaľ najsľubnejšia vakcína. Len čo bude dostupná, naším plánom je rýchlo ju distribuovať do celej Európy," uviedla Von der Leyenová.

Spoločnosť Pfizer v pondelok priniesla pozitívnu správu, keď uviedla, že jej vakcína proti koronavírusu môže mať podľa prvotných dát až 90-percentnú účinnosť. EK už uzatvorila ďalšie tri dohody s farmaceutickými spoločnosťami, ktoré pre štáty "európskej dvadsaťsedmičky" umožnili kúpiť takmer miliardu dávok potenciálnej vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

Už ich skoro máme

"A ešte prídu ďalšie. Potrebujeme mať široké portfólio vakcín založených na rôznych technológiách. Už sme začali spolupracovať s členskými štátmi na príprave národných očkovacích kampaní. Už ich skoro máme. Medzitým buďme obozretní a zostaňme v bezpečí," dodala Von der Leyenová.

EK uviedla, že akonáhle bude vakcína pripravená, členské štáty by k nej mali mať prístup súčasne. Uprednostňovaní budú ľudia nad 60 rokov, zdravotnícki pracovníci a osoby so zdravotnými problémami. Spoločnosti Pfizer a BioNTech v utorok informovali, že dosiaľ podpísali kontrakty na dodávky 570 miliónov dávok pre roky 2020 a 2021 s možnosťou nákupu ďalších 600 miliónov dávok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok