Zvolenská o otravách metylom: Najnebezpečnejší je nákup z webu

TA3, TASR, SITA
17.9.2012 10:21

Situácia ohľadne možných otráv metylalkoholom na Slovensku nie je podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej dramatická alebo kritická, liehoviny však treba nakupovať opatrne.

"Nie je dôvod na obmedzenie predaja alkoholu," uviedla šéfka rezortu. Za najväčšie nebezpečenstvo považuje internetový nákup alkoholu, pri ktorom privážaný alkohol nie je možné zadržať. „V prípade, že si alkohol z Českej republiky cez internet objednali aj pred akciou, ktorá sa začala v Českej republike (prohibíciou, pozn. edit.), prosím, aby tento alkohol odniesli príslušným policajným zložkám, kde urobíme rozbor,“ vyzvala Zvolenská. Ostatný kontrolovaný alkohol na Slovensku bol podľa zastupujúceho hlavného hygienika Ivana Rovného doteraz bezpečný a označený.

Otrava metylalkoholom sa v nedeľu potvrdila u štyroch ľudí, ktorí na oslave popíjali domácu pálenú slivovicu dovezenú z Českej republiky. Išlo o neoznačený alkohol v plastových fľašiach bez etikety. "Pacienti v SR sú oproti českým prípadom, ktoré boli fatálne, v relatívne dobrom stave," skonštatovala Zvolenská s tým, že aké budú mať pacienti následky, sa uvidí po detoxikácii. Žiadne ďalšie prípady sa doteraz nezaznamenali, niekoľko ľudí podľa ministerky vyhľadalo lekára, ukázalo sa však, že išlo o bežnú intoxikáciu alkoholom.

Metylalkohol si v Česku vyžiadal zatiaľ 21 ľudských životov a ďalšie desiatky ľudí sú v nemocnici. V Českej republike preto platí od piatkového večera zákaz predaja nápojov s obsahom nad 20 percent alkoholu, napriek tomu však pribúdajú otravy spôsobené metylalkoholom. Polícia už pre otravy obvinila viacerých ľudí.

Záznam z tlačovej besedy rezortu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok