Rodiny obetí z Hillsborough žiadajú nové vyšetrovanie

SITA
17.9.2012 10:10

Rodiny 96 osôb, ktoré zahynuli v roku 1989 na sheffieldskom futbalovom štadióne Hillsborough, žiadajú vypracovanie novej analýzy príčin tragédie.

Rodiny obetí z Hillsborough žiadajú nové vyšetrovanie
SITA

Po minulotýždňovom zverejnení rozsiahleho dokumentačného materiálu k udalostiam sa tiež domáhajú trestného stíhania. Zo spisov totiž vyplýva, že polícia sa snažila zahladiť vlastné zlyhania. Právnici zastupujúci pozostalých chcú v pondelok svoje požiadavky predložiť Britskej generálnej prokuratúre a riaditeľovi úradu verejného žalobcu. V nedeľu to po stretnutí na liverpoolskom štadióne Anfield Road uviedli predstavitelia Združenia na podporu rodín obetí Hillsborough (Hillsborough Families Support Group - HFSG).

"Toto už presahuje rámec Hillsborough. V stredu sa odhalila hanba celého národa. Už nejde iba o zasiahnuté rodiny. Týka sa to celej spoločnosti, ktorá by to nemala nechať ležať ladom," povedal Trevor Hick, ktorý 15. apríla 1889 počas semifinále Anglického pohára (FA Cupu) medzi FC Liverpool a Nottinghamom Forest prišiel o dve dcéry - 15-ročnú Vicky a 19-ročnú Sarah.

Nezávislý vyšetrovací výbor vo svojej správe konštatoval, že vysokí policajní dôstojníci sa snažili zmenou 164 výpovedí svojich podriadených alebo ich úplným vyradením zo spisov zamaskovať chyby. Zistil tiež, že 41 z 96 ľudí nemuselo zomrieť, keby riadne fungovala spolupráca medzi pohotovostnými zložkami. Prípad už znovu otvorila aj polícia metropolitného grófstva South Yorkshire.

Za najväčšie nešťastie v histórii anglického futbalu sa rodinám obetí ospravedlnila národná federácia (FA) aj britský premiér David Cameron, ktorý prisľúbil, že prípadu sa bude znova venovať generálny prokurátor Dominic Grieve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok