Kičura sa na slobodu nepozrie, väzbu predĺžili o dlhé mesiace

TA3 SITA TASR
10.11.2020 14:14

Bývalý šéf Správy štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura bude vo väzbe ďalších sedem mesiacov. Rozhodol o tom Najvyšší súd na svojom neverejnom zasadnutí. Informovala o tom hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Kičura sa na slobodu nepozrie, väzbu predĺžili o dlhé mesiace
TASR/František Iván

„Senát zároveň zamietol aj sťažnosť prokurátora, ktorú podal proti rozhodnutiu sudcu pre prípravné konanie nerozšíriť dôvody väzby u obvineného. Najvyšší súd v tejto súvislosti poukazuje na to, že Ústavný súd SR dal vo vzťahu k obvinenému súhlas na jeho väzobné stíhanie len v súvislosti s uznesením o vznesení obvinenia zo dňa 21.apríla,” uviedla Važanová. Dodala, že vo vzťahu k ďalším uzneseniam o vznesení obvinenia je preto potrebné opätovne žiadať ústavný súd o súhlas.

Polícia v rámci vyšetrovania prípadu s krycím názvom „Rezervy“ vzniesla ešte 21. apríla tohto roku voči bývalému šéfovi SŠHR SR obvinenia za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku a za obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Vzhľadom na to, že Kajetán Kičura je sudcom s prerušeným výkonom funkcie, rozhodoval o súhlase s väzbou Ústavný súd SR v Košiciach. Ten dal 22. apríla súhlas na jeho vzatie do väzby, čo ŠTS pre hrozbu ovplyvňovania svedkov urobil. Následne 11. mája sťažnosť obžalovaného voči rozhodnutiu ŠTS zamietol NS SR.

Obvinený žiadal o prepustenie z väzby aj v lete tohto roku, súdy mu však nevyhoveli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok