Rizikovou krajinou sme už aj pre Česko. Čo to znamená

TA3 TASR
9.11.2020 07:40

V Česku začínajú platiť nové pravidlá pre vstup do krajiny. Na ich tzv. cestovateľskom semafore je väčšina európskych krajín červená, vrátane Slovenska.

Pre ČR sme riziková krajina

Česká republika zaradila od 9. novembra Slovensko medzi rizikové krajiny. Občania SR majú preto povinnosť vyplniť vopred príjazdový formulár. Potrebné je tiež preukázať sa PCR testom, ktorý nie je starší ako 72 hodín, alebo ísť do karantény. Ministerstvo zahraničných vecí o tom informovalo na webovej stránke.

Výnimka platí v prípade pobytu v oranžovej alebo červenej krajine v posledných 14 dňoch, ktorý je kratší než 12 hodín. Akceptujú sa tiež cesty z naliehavých, zdravotných, rodinných, pracovných alebo obchodných dôvodov nepresahujúce 12 hodín a tranzit cez územie ČR. Ďalšiu výnimku majú cezhraniční pracovníci a študenti zo susedných krajín.

Ako vyplýva z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva, žiaci a študenti žijúci v ČR a študujúci na Slovensku alebo žijúci na Slovensku a študujúci v ČR sa musia pri prechode hraníc vedieť preukázať potvrdením vydaným školou, že vyučovanie je prezenčnou formou.

Pribudo aj 101 nových úmrtí

V Českej republike potvrdili testy v nedeľu 3608 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 101 súvisiacich úmrtí. V rovnaký deň pred týždňom pribudlo 6551 infikovaných pri 20.637 testoch. Cez víkend však bývajú počty novonakazených vo všeobecnosti nižšie, pretože sa robí aj o polovicu menej testov. Počet testov za 8. novembra zatiaľ ministerstvo nezverejnilo.

Celkový počet úmrtí na komplikácie spôsobené ochorením COVID-19 sa od vypuknutia pandémie zvýšil na 4858. Tieto údaje bývajú doplňované spätne aj za niekoľko dní, preto sa často menia. Aktualizované dáta ukázali, že 3. novembra zomrelo za deň rekordných 239 nakazených koronavírusom. Hranica 200 úmrtí za deň bola v ČR prvýkrát prekonaná 30. októbra.

Najmenej do 20. novembra platí v ČR núdzový stav. Odbory v nedeľu navrhli vláde, aby na 16. novembra, prípadne aj na 13. novembra, stanovila deň pracovného voľna, ktoré by spolu s víkendom a štátnym sviatkom 17. novembra pomohli zamedziť šíreniu koronavírusu a zlepšiť kritickú situáciu v nemocniciach. Vicepremiér Jan Hamáček to označil za rozumný nápad.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok