Súd rozhodol o zadržaných z Očistca, do väzby ide aj Gašpar

TA3 TASR SITA
8.11.2020 15:45

Špecializovaný trestný súd v Pezinku rozhodoval o ďalšom osude bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara a ďalších obvinených v rámci akcie Očistec. Súd vzal Gašpara do väzby, rovnako rozhodol aj o bývalom zástupcovi riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Milanovi Mihálikovi. Do väzby ide aj bývalý riaditeľ Národnej protikorupčnej jednotky Róbert Krajmer.

Niektorých prepustili

Vo väzbe skončil aj Marián Zetocha, bývalý šéf odposluchov v Slovenskej informačnej službe, aj ten podal voči rozhodnutiu sťažnosť. Väzba čaká aj Mareka Fleischera, bývalého šéfa sekcie ekonomiky ministerstva vnútra a bývalého riaditeľa NAKA Petra Hraška. Policajta NAKA Ivana Bobockého, ktorý sa po akcii Očistec priznal, sa súd rozhodol prepustiť na slobodu. Do väzby nepoputuje ani Bývalý riaditeľ Národnej jednotky finančnej polície Bernard Slobodník, údajne spolupracuje.

Rozhodnutie ohľadom Gašpara nie je právoplatné, obvinený exšéf polície a jeho obhajca podali sťažnosť. Médiá o tom informoval Gašparov obhajca  Eugen Cimmerman. "ŠTS rozhodol o väzbe mojich klientov s tým, že vyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a vzal ich do väzby. Moji klienti vo vzťahu k rozhodnutiu ŠTS podali sťažnosť. Tým pádom rozhodnutie nie je právoplatné, ale je vykonateľné. O našej sťažnosti následne bude rozhodovať Najvyšší súd SR," povedal obhajca.

Na otázku, či bývalý policajný šéf bude väzobne stíhaný aj z dôvodu možného úteku, Cimmermann uviedol, že "sudca nevyhovel návrhu v plnom rozsahu". Obaja jeho klienti teda budú väzobne stíhaní z dôvodu možného ovplyvňovania svedkov a dôvodu možného pokračovania v trestnej činnosti.

Gašpara, Krajmera a ďalších bývalých funkcionárov NAKA zadržali v rámci policajnej akcie Očistec. O návrhu prokurátora ÚŠP stíhať osem obvinených začal sudca ŠTS rozhodovať v sobotu.

Vylúčil politickú objednávku

Politickú objednávku v rámci akcie Očistec pred budovou Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (absolútne vylúčil prokurátor ÚŠP Ondrej Repa. "Politickú objednávku musím absolútne vylúčiť. Aj v tomto prípade sa konalo ako v každom inom, len na základe získaných dôkazov a v súlade so zákonom. S tým sa v konečnom dôsledku stotožnil aj sudca pre prípravné konanie," povedal prokurátor ÚŠP.

Sudca pre prípravné konanie ŠTS v Pezinku vzal zatiaľ do väzby päť z ôsmich obvinených osôb. "Sudca u štyroch obvinených skonštatoval dôvody väzby z tzv. kolúzneho a preventívneho dôvodu. U jednej osoby bol v súlade s návrhom prokurátora skonštatovaný dôvod kolúznej väzby. U dvoch obvinených osobách som po starostlivom uvážení všetkých okolností zobral návrh na vzatie do väzby späť a to z dôvodu ich aktuálneho postoja k trestnému stíhaniu. U jednej osoby nebolo stále rozhodnuté o návrhu na vzatie do väzby z objektívnych dôvodov," zosumarizoval prokurátor ÚŠP.

Politickú objednávku v rámci akcie Očistec pred budovou Špecializovaného trestného súdu v Pezinku absolútne vylúčil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok