Biden vystúpil s prejavom: Nastal čas uzdraviť a zjednotiť Ameriku

TA3 TASR
8.11.2020 08:00

Budem prezidentom, ktorý sa bude usilovať zjednocovať, nie rozdeľovať, vyhlásil v prejave Joe Biden, ktorého víťazstvo v prezidentských voľbách má 14. decembra potvrdiť Zbor voliteľov.

Získal najviac hlasov v histórii USA

Vo svojom víťaznom prejave v meste Wilmington v americkom štáte Delaware Biden povedal, že nastal čas uzdraviť a zjednotiť Ameriku. Sľúbil, že bude prezidentom, ktorý "nevidí červené [republikáni] alebo modré [demokrati] štáty, ale vidí iba Spojené štáty americké" a dodal, že bude pracovať "z celého srdca", aby si získal dôveru všetkých Američanov, uviedla ďalej agentúra AP. Biden tiež vyhlásil, že získal viac hlasov ako ktorýkoľvek iný prezidentský kandidát v histórii. Svoju výhru označil za "presvedčivé víťazstvo, za víťazstvo pre národ". Priznal sa tiež, že ho prekvapili oslavy a "záplava radosti", ktorá prepukla po celých USA po vyhlásení jeho víťazstva.

Víťazom amerických prezidentských volieb sa stal demokratický kandidát Joe Biden po tom, čo zvíťazil v štáte Pensylvánia. Bývalý viceprezident presiahol hranicu 270 hlasov voliteľov a tak porazil svojho republikánskeho protikantidáta a úradujúceho šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa.

Úradujúci americký prezident Donald Trump odmieta prijať prehru v prezidentských voľbách. Vyhlásil, že voľby sa ešte neskončili a má záujem v tejto veci podniknúť ďalšie právne kroky.

Prihovorila sa i prvá viceprezidentka

Kamala Harrisová, ktorá sa v sobotu stala prvou ženou-viceprezidentkou, sa vo svojom prejave plnom symboliky prihovorila aj dievčatám a odkázala im, že nebude posledná na tomto poste. Pred skandujúci a nadšený dav vystúpila ešte pred samotným Bidenom a vyhlásila, že voliči ohlásili "nový deň pre Ameriku". Harrisová, ktorá je zároveň prvou Afroameričankou a prvou Američankou ázijského pôvodu na poste viceprezidenta USA, mala oblečený biely oblek ako prejav uznania sufražetkám, ktoré pred 100 rokmi vybojovali ženám v USA hlasovacie a politické práva.

"Aj keď som možno prvou ženou v tomto úrade, nebudem poslednou. Pretože každé dievčatko, ktoré sa dnes večer na nás díva, vidí, že toto je krajina možností," uviedla. Harrisová prisľúbila, že bude bojovať za "vykorenenie systematického rasizmu", ale rovnako ako Biden apelovala na jednotu. "Američania si zvolili prezidenta, ktorý v nás predstavuje to najlepšie," uviedla.

Reč, ktorú predniesla senátorka za štát Kalifornia, bol sám osebe dôkazom toho, akú prominentnú úlohu jej dal Biden, keďže novozvolení prezidenti sa zvyčajne snažia pozornosť upriamiť na seba. Nie je zvykom, aby na pódium pri víťaznom prejave pozvali svoju dvojku.

Víťazom amerických prezidentských volieb sa stal demokratický kandidát Joe Biden po tom, čo zvíťazil v štáte Pensylvánia. Bývalý viceprezident presiahol hranicu 270 hlasov voliteľov a tak porazil svojho republikánskeho protikantidáta a úradujúceho šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa. Informovali o tom v sobotu agentúra AFP a stanica CNN na svojej webovej stránke.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok