V Spojených štátoch vypukli radostné oslavy, davy zaplnili ulice

TA3 TASR
8.11.2020 00:10

Bezprostredne po tom, čo americké televízie vyhlásili Joea Bidena za budúceho prezidenta, do ulíc vyšli jeho priaznivci aj odporcovia.

V sobotu vo Washingtone vypukli radostné oslavy po vyhlásení Joea Bidena za víťaza amerických prezidentských volieb. Davy ľudí pochodujú ulicami hlavného mesta USA. Vodiči trúbia, obyvatelia búchajú do hrncov a panvíc, ľudia kričia. Tieto spontánne oslavy prebiehajú aj v iných mestách, ktoré sú viac naklonené demokratom - od New Yorku až po Los Angeles. Zatiaľ čo americké veľké mestá oslavujú, v iných častiach krajiny reagujú Trumpovi podporovatelia pochybami a popieraním. Mnohí z nich opakujú Trumpove nepodložené tvrdenia o volebnom podvode.

Víťazom amerických prezidentských volieb sa v sobotu stal demokratický kandidát Joe Biden po tom, čo zvíťazil v štáte Pensylvánia. Bývalý viceprezident presiahol hranicu 270 hlasov voliteľov a tak porazil svojho republikánskeho protikantidáta a úradujúceho šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa. Informovali o tom v sobotu agentúra AFP a stanica CNN.

Úradujúci americký prezident Donald Trump odmieta prijať prehru v prezidentských voľbách. Vyhlásil, že voľby sa ešte neskončili a má záujem v tejto veci podniknúť ďalšie právne kroky. Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí prezidenta a viceprezidentku na ďalšie funkčné obdobie, sa zíde 14. decembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok