Majitelia klubov i hráči NHL sa snažia si získať fanúšikov

TASR
17.9.2012 08:08

Majitelia a hráči zámorskej Národnej hokejovej ligy (NHL) sa krátko po vypršaní termínu pre uzavretie novej kolektívnej dohody a následnom vyhlásení výluky pustili do boja o priazeň fanúšikov, aby tak získali podporu svojich záujmov.

Majitelia klubov i hráči NHL sa snažia si získať fanúšikov
SITA

Celkovo štvrtý lock-out od roku 1992 sa stal realitou s odbitím sobotňajšej polnoci. Vedenie profiligy vyslalo smerom k fanúšikom správu prostredníctvom oficiálneho webu súťaže, v ktorej vysvetľuje potrebu zmeny dosiaľ platnej dohody. Hráčska asociácia (NHLPA) zase zverejnila video, ozrejmujúce postoj hráčov a ich dôvody za zachovanie súčasného systému. "V tejto časti roka sa zvykne sústrediť pozornosť na ľad, nie na zasadaciu miestnosť. Liga, kluby i hráči majú záujem na vhodnom vyriešení problému ohľadne novej kolektívnej dohody tak, aby sa mohlo vhodiť prvé buly čo najskôr," uvádza sa na webe NHL. "Ako hráči si uvedomujeme, že najviac trpia fanúšikovia. Pri každom partnerstve sa očakáva, že z neho budú ťažiť obe strany. Myslím si, že toto je rovnaký prípad. Chceme hrať, no zároveň vieme, čo je správne a férové," uviedol kapitán Pittsburghu Penguins Sidney Crosby v spomenutom videu.

Nateraz je otázne, kedy sa zúčastnené strany vrátia k rokovaciemu stolu. Vedenie NHL zatiaľ nezrušilo žiaden zápas, no všetko dianie je pozastavené až do podpisu novej dohody. Tréningové kempy, ktoré mali odštartovať v piatok, budú zrejme prvou "obeťou" výluky. Tá predstavuje už štvrté zastavenie činnosti NHL od roku 1992. Pri troch z nich šéfoval lige súčasný komisár NHL Gary Bettman. V ročníku 1994/1995 sa sezóna otvorila po 103 dňoch. Posledná výluka sa skončila v júli 2005, keď sa neodohral ani jeden zápas sezóny 2004/05. Ročník 2012/13 mal pôvodne odštartovať 11. októbra. "Vzhľadom na históriu hokeja a našej ligy je smutné, že tak často narážame na ten istý problém a stále sa k nemu vraciame. Myslím si, že najmä z hráčskeho pohľadu je cieľom nájdenie takého riešenia, ktoré bude férové, rozumné a udržateľné smerom do budúcnosti, aby sme sa vyhli podobným problémom," vyhlásil útočník Chicaga Blackhawks Jonathan Toews.

Hlavným kameňom úrazu pri rokovaniach o novej kolektívnej dohode je spôsob prerozdelenia tržieb vo výške 3,3 miliardy dolárov. Majitelia klubov v prvom návrhu žiadali zníženie hráčskeho podielu z pôvodných 57 na 43 percent, posledný návrh hovorí o postupom znížení zo 49 na 47 percent v priebehu šiestich rokov. NHLPA trvá na 52,7 percentách, pôvodne žiadala 54,3 percent. Kluby žiadajú okresanie hráčskych príjmov napriek tomu, že najprestížnejšia hokejová liga na svete zaznamenala v uplynulej sezóne rekordné tržby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok