Megatestovanie spustili aj v Británii, Johnson hovorí o silnej zbrani

TA3 TASR
6.11.2020 14:04

V anglickom meste Liverpool sa začalo celoplošné testovanie obyvateľstva. Ide o vôbec prvý takýto projekt v Británii, informuje webová stránka stanice BBC. V polmiliónovom meste je pripravených približne 2000 príslušníkov armády, aby pomohli s testovaním obyvateľstva členom anglickej Národnej zdravotníckej služby.

Ľudia sa budú môcť dať otestovať buď výterom z nosa, alebo pomocou nových rýchlotestov, ktorých výsledky by mali byť známe do 20 minút, a to bez využitia laboratória. Testovacie miesta budú na rôznych lokalitách v meste vrátane domovov sociálnych služieb, škôl, univerzít a pracovísk. Ľudia sa môžu objednať aj on-line.

Tento druh hromadného testovania má podľa britského premiéra Borisa Johnsona "potenciál stať sa novou, silnou zbraňou v boji proti COVID-19". Vláda podľa neho v prípade úspechu plánuje dodať milióny testov aj do ďalších miest v krajine.

Počet nakazených pripadajúci na 100.000 obyvateľov je v Liverpoole jeden z najvyšších v Británii, uvádza na svojej oficiálnej webovej stránke britská vláda. Mesto spolu s okolím bolo ako prvé zaradené do tretieho stupňa lockdownu, v ktorom platia najprísnejšie opatrenia. Trojstupňový systém zaviedla britská vláda v septembri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok