Peter Velits je majstrom sveta v časovke tímov

SITA
16.9.2012 17:13

Majstrom sveta v cestnej cyklistike sa stal už po druhý krát v kariére.

Peter Velits je majstrom sveta v časovke tímov
SITA

Slovenský cyklista Peter Velits sa stal s kolegami z tímu Omega Pharma-QuickStep majstrom sveta v časovke družstiev. Na 53,2 km dlhej trati medzi Sittardom/Geelenom a Valkenburgom vyhralo v Belgicku registrované zoskupenie pred tímami BMC a Orica-GreenEdge. Družstvo Liquigas s Petrom Saganom zostalo tesne za stupňami víťazov, keď obsadilo 4. priečku. Spolu so Slovákom boli v zlatom tíme aj Tom Boonen, Sylvain Chavanel, Tony Martin, Kristof Vandewalle a Niki Terpstra. Peter Velits sa stal majstrom sveta druhýkrát v kariére, v roku 2007 vyhral preteky s hromadným štartom mužov do 23 rokov.

Víťazný tím bol najrýchlejší na všetkých medzičasoch. Jazdci Omega Pharma-QuickStep išli od začiatku kompaktne, organizovane a bez problémov všetci v nasadenom tempe zvládli aj obávaný kopec Cauberg pár kilometrov pred cieľom. Trať dlhú 53,2 km zvládli Peter Velits a spol. za 1:03:17,17 h. V cieli mali napokon pred BMC Racing náskok 3,2 sekundy. Tím GreenEdge bol na druhom medzičase mimo medailových miest, zlepšeným záverom si však vybojoval bronzové medaily. Liquigas sa postupne zlepšoval, ale napokon mu 3. priečka ušla o 17 sekúnd. V úvode sa zdalo, že Omega Pharma-Quick Step bude bojovať o prvenstvo s holandským Rabobankom. Na prvom medzičase mali oba tímy na stotinu sekundy rovnaký čas. Holanďania však tempo prepálili a napokon skončili na 5. priečke.

Výsledky - MS v cestnej cyklistike v holandskej provincii Limburg:

Časovka družstiev mužov na 53,2 km: 1. Omega Pharma-QuickStep (Belg., Peter Velits /SR/, Kristof Vandewalle /Belg./, Niki Terpstra /Hol./, Tony Martin /Nem./, Sylvain Chavanel /Fr./, Tom Boonen /Belg./) 1:03:17,17 h, 2. BMC Racing (USA, Tejay van Garderen /USA/, Manuel Quinziato /Tal./, Marco Pinotti /Tal./, Taylor Phinney /USA/, Philippe Gilbert /Belg./, Alessandro Ballan /Tal./) +3,23 s, 3. Orica GreenEdge (Aus., Svein Tuft /Kan./, Jens Mouris /Hol./, Cameron Meyer /Aus./, Sebastian Langeveld /Hol./, Luke Durbridge /Aus./, Sam Bewley /N. Zél./) +47,06, 4. Liquigas-Cannondale (Tal., Peter Sagan /SR/, Maciej Paterski /Poľ./, Vincenzo Nibali /Tal./, Kristijan Koren /Slovin./, Tiziano Dall´Antonia /Tal./, Maciej Bodnar /Poľ./) +1:04,73 min, 5. Rabobank (Hol.) +1:08,13, 6. Movistar (Šp.) +1:18,51, 7. Kaťuša (Rus.) +1:18,81, 8. RadioShack-Nissan (Lux.) +1:21,22, 9. Sky (V. Brit.) +1:32,33, 10. Garmin-Sharp (USA) +1:35,13

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok