Trump sa predčasne vyhlásil za víťaza, znepokojil aj republikánov

TA3 TASR SITA
4.11.2020 10:46

Vyhráme to a pokiaľ ide o mňa, už sme aj vyhrali, uviedol Donald Trump, ktorý sa predčasne vyhlásil za víťaza prezidentských volieb a pripravuje "veľkú oslavu". Najvyšší súd chce požiadať o vyjadrenie k voľbám, hoci definitívny výsledok ešte nepoznáme. Jeho slová znepokojili aj viacerých republikánov a konzervatívcov.

Trump sa predčasne vyhlásil za víťaza, znepokojil aj republikánov
SITA/AP

Podvod? Nie sú žiadne dôkazy

Trump v stredu skoro ráno miestneho času predstúpil pred svojich podporovateľov v Bielom dome a sťažoval sa na volebné výsledky, pričom proces označil za "obrovský podvod na našom národe". Žiadne dôkazy o podvodoch však nie sú, zdôrazňuje AP. Noc sa skončila so stovkami tisíc nespočítaných hlasov a nejasnými výsledkami v kľúčových štátoch, kde Trump potrebuje vyhrať, ak chce poraziť svojho demokratického súpera Joea Bidena.

On však tvrdí, že počas volebnej noci zbavili hlasovacieho práva jeho voličov. "Vyhráme to a pokiaľ ide o mňa, už sme aj vyhrali," skonštatoval a dodal, že pôjde na Najvyšší súd. "Chceme, aby sa skončilo s hlasovaním," doplnil, pričom AP uvádza, že nikde sa už nehlasuje, všade len počítajú hlasy. Biden má dosiaľ na konte 238 voliteľov, zatiaľ čo Trump má 213. Prezidentské voľby vyhráva kandidát s najmenej 270 hlasmi zo Zboru voliteľov, ktorý má 538 členov zastupujúcich jednotlivé štáty.

Veľmi znepokojený senátor

Viacerí vysokopostavení predstavitelia Republikánskej strany a konzervatívni politickí komentátori sú po Trumpových vyjadreniach znepokojení. Bývalý guvernér štátu New Jersey Chris Christie prezidentov príhovor označil za "nesprávny krok". "Je to zlé strategické rozhodnutie, je to zlé politické rozhodnutie," povedal Christie. Bývalého republikánskeho senátora Pennsylvánie Ricka Santoruma Trumpove vyjadrenia "veľmi znepokojili". Použitie slova podvod je podľa neho nesprávne.

Konzervatívny politický komentátor a kritik Trumpa Ben Shapiro prezidentove vyjadrenia na sociálnej sieti označil za "hlboko nezodpovedné". Benjamin Ginsberg, právnik zastupujúci Republikánsku stranu, zase zdôraznil, že prezident Trump "by mal povoliť spočítanie všetkých hlasov".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok