PR správa

Premýšľate nad drevodomom? Vyberajte vyhovujúci konštrukčný systém a kvalitné dosky

PR
3.11.2020 14:52

O tom, že drevodomy nie sú žiadnou trendy novinkou ani dočasným riešením, ale zdravou, trvácnou a komfortnou alternatívou bývania už nie je žiadnych pochýb. Napriek tomu je však dobré vedieť, aké konštrukčné riešenie zvoliť, aby ste sa v dome cítili pohodlne a ďalšie generácie s ním nemali starosti.

Premýšľate nad drevodomom? Vyberajte vyhovujúci konštrukčný systém a kvalitné dosky
PR

V dávnejšej minulosti neboli drevenice a zruby ničím výnimočným u nás, ale ani v škandinávskych krajinách, horských oblastiach Rakúska, Kanady, USA a mnohých ďalších krajinách. O tom, že drevo vie byť bezpečným a trvácnym materiálom svedčí fakt, že mnohé z týchto stavieb stoja stovky rokov. Hoci na istý čas si väčšiu popularitu získali murované stavby, drevo ako hlavný stavebný materiál sa znova vrátilo a počet moderných, ekologických a nizíkonákladových drevodomov v posledných rokoch prudko stúpa.

Drevo je v súčasnosti v stavebníctve považované za udržateľný a ekologický materiál, ktorý je obľúbený aj vďaka komplexu mechanických, tepelných, estetických a úžitkových vlastností. Drevodomy sa zvyčajne skrývajú aj pod pojmami ekologické stavby, montované domy či pasívne domy.

Keďže ponuka je široká a riešení montovaných drevostavieb je mnoho, pripravili sme vám prehľad systémov a materiálov, ktoré sú kľúčové pre bezpečnosť a dlhú životnosť moderného montovaného drevodomu.

dom-2_0a140370-5d30-359a.jpg

Ako začať? Zamyslite sa nad konštrukčným riešením domu

Ak premýšľate nad realizáciou drevodomu a pozeráte sa bližšie na jeho riešenia a použité materiály, začať by ste mali s jeho kostrou, teda konštrukčným systémom domu.

Stĺpikový konštrukčný systém umožňuje jednoduchú výstavbu

Najčastejšie sa stretnete s tzv. stĺpikovým konštrukčným systémom, ktorý je jednoduchý a vďaka nemu sa montovanie domu realizuje kompletne na stavenisku. Na mieste, kde bude dom stáť sa najskôr vybuduje výrobno-montážna platňa, na ktorej sa zhotovujú steny objektu.

Základom takéhoto systému sú drevené stĺpiky, základnými spojovacími prostriedkami klince, plášť stien pozostáva z veľkoplošných materiálov. Prednosťou stĺpikového konštrukčného systému je okrem spomínanej jednoduchosti výstavby bez zložitej mechanizácie aj to, že umožňuje pružne reagovať na problémy a zmeny pri stavbe.

Drevodom s panelovým konštrukčným systémom postavíte aj v náročnom teréne

Druhou možnosťou je panelový konštrukčný systém. Jeho hlavnou výhodou je možnosť maximálnej prípravy stavby vo výrobe a následná rýchla montáž a dokončenie stavby na stavenisku.

Vo výrobnej hale sa vyrobia jednotlivé druhy panelov stavebnej konštrukcie z dreva - obvodové, podlahové, priečkové, stropné, štítové a strešné. Dopravia sa na miesto staveniska a pomerne rýchlo zmontujú pomocou techniky. Moderné technológie dokážu prekonať aj rôzne limitácie terénu. Drevodom s panelovým konštrukčným systémom je teda možné postaviť aj v náročnejšom teréne.

Základom panelovej konštrukcie je drevený rám, ktorý je prispôsobený každému druhu panelu, ktorý je na stavbe použitý - inak je teda navrhnutý rám podlahového panelu, inak priečkového nosného panelu atď. Drevený rám je zvyčajne opláštený vhodnými veľkoplošnými materiálmi. Priestor medzi rebrami je vyplnený tepelno-zvukovou izoláciou.

dom-3_0a14036f-5f08-83a7.jpg

Pri zruboch sa rozhodujte medzi masívnou a lepenou konštrukciou

S iným typom konštrukcie sa pracuje pri zruboch. Konštrukcia novodobých montovaných zrubov pozostáva zo stavebných prvkov z masívneho dreva alebo lepeného dreva.

V prípade masívnych konštrukcií sa používa strojovo profilované drevo - dĺžkovo môže ísť o jeden kus alebo sa môže drevo nadpájať rôznymi typmi spoja. Použité drevo môže mať rôznu vlhkosť, maximálne však vlhkosť čerstvo zoťatého stromu, prípadne sa čiastočne alebo úplne presuší, čo závisí od klimatických podmienok miesta, kde sa dom stavia. Konštrukcie z masívu sa zvyčajne tesnia rôznym typom profilu masívneho prvku alebo sa tesnenie dopĺňa. Zruby sa vyhotovujú ako jednoplášťové alebo so zateplením ako sendvičové či dvojité konštrukcie.

Za technicky najmodernejšie sa považujú konštrukcie z lepeného dreva. Konštrukcie sú vyrobené z viacerých častí a lepenie sa realizuje na hrúbku, výšku a dĺžku profilu. Výroba lepených zrubových prvkov je náročnejšia a drahšia ako konštrukcia z masívu, no poskytuje viacero výhod (lepšia dostupnosť kvalitného dreva, estetika zrubu bez trhlín v exteriéri aj interiéri, lepšie tepelno-technické vlastnosti). Zruby z lepeného dreva sa tiež konštrukčne vyhotovujú ako jednoplášťové alebo so zateplením ako sendvičové.

Skeletový systém umožňuje variabilitu priestoru

Ďalším konštrukčným riešením montovaných drevodomov je tzv. skeletový konštrukčný systém. Tvoria ho stĺpy a prievlaky, teda zvislé a vodorovné nosné prvky. V prípade skeletovej konštrukcie obvodové steny a vnútorné priečky nie sú nosné, ale stabilita sa zabezpečuje cez stabilizačné prvky zabudované v stenách a stropoch. Výhodou skeletu je vďaka tomu veľká variabilita rozmiestnenia priečok a ich zmena počas užívania.

Rýchla montáž s kompozitnými tvarovkami

V súčasnej výstavbe sa využíva aj konštrukčný systém z kompozitných tvaroviek. Základom je tvarovka, ktorá vytvára priestorový systém nosných stien, vodorovných prvkov a strechy. Výhodou je nízka hmotnosť tvaroviek, ktorá umožňuje rýchlu montáž bez použitia techniky.

 

dom-4_0a14036f-604f-aa7a.jpg

Dosky musia byť bezpečné a odolné, pridanou hodnotou je ľahká manipulácia

Plánovanie drevostavby výberom vhodného konštrukčného systému rozhodne nekončí. Z hľadiska výberu materiálu je ďalšou dôležitou fázou aj výber povrchovej úpravy priečok, stien, stropov a podláh.

Dnešná ponuka obsahuje materiály, ktoré spĺňajú vysoké nároky v rôznych oblastiach. Pri drevodomoch sú ideálnou voľbou sadrokartónové dosky, ktoré sa podobne ako uvedené konštrukčné systémy, vyrábajú z prírodných materiálov.

Pri výbere sadrokartónových dosiek pre drevodomy sa rozhodujte jednak podľa konštrukčného systému, ale aj podľa toho, či dosky majú hygienickú a zdravotnú nezávadnosť, sú odolné voči hluku, majú vysokú protipožiarnu odolnosť. Najmä v prípade nosných stien rozhoduje aj vysoká pevnosť. Z hľadiska montáže je vhodné zvažovať taký materiál, s ktorým sa rýchlo a jednoducho manipuluje, dajú sa využiť v suchom procese výstavby bez zanášania vlhkosti do existujúcich konštrukcií a v neposlednom rade majú aj perfektne hladký povrch, ktorý nepotrebuje dodatočne vyrovnávať.

Materiálom vhodným pre obvodové nosné steny drevostavieb, na vnútorné priečky, ale aj na steny pre priestory so zvýšenou vlhkosťou, napr. kúpeľne, sú odolné a pevné sadrovláknité dosky Rigidur a Rigistabil od značky Rigips, ktoré spĺňajú všetky vyššie uvedené kritériá.

Myslite aj na izoláciu, striekanej pene sa však radšej vyhnite

Hoci má drevo samo o sebe veľmi dobré tepelno-izolačné vlastnosti, dodatočným zateplením ich ešte znásobíte. Okrem toho, že izoláciou stavbu ochránite pred poveternostnými podmienkami, predĺžite jej životnosť a zvýšite aj požiarnu odolnosť vašej stavby, keďže oceľová konštrukcia domu sa môže požiarom výrazne poškodiť a stratiť nosnosť.

V súčasnosti je pomerne bežným riešením montáž striekanej izolácie. Hoci ide o rýchly spôsob izolácie, pri používaní polyuretánovej (PUR) alebo polyizokyanurátovej (PIR) peny môže dochádzať k mnohých závažným chybám, ktoré ovplyvnia kvalitu celej stavby.

Narozdiel od priemyselne vyrábaných izolačných materiálov (PIR dosky, penový polystyrén, extrudovaný polystyrén, minerálna vlna), pri striekanej pene je kvalita výslednej izolácie podmienená splnením viacerých podmienok priamo na stavbe (aplikačná teplota, teplota povrchu, vlhkosť…), ktoré sa dajú splniť len veľmi ťažko. K tomu sa pridáva spôsob aplikácie, ktorej výsledný efekt výrazne ovplyvňuje montážnik priamo na stavbe. Odborníci sa zhodujú, že izolačné vlastnosti striekanej peny značne kolíšu a kvalitu izolácie zo striekanej peny nikto neprevereuje.

Ďalšie problematické momenty sa týkajú zabudovanej vlhkosti, priepustnosti vodných pár a splnenia technických požiadaviek na protipožiarnu bezpečnosť. Tieto skutočnosti realizačné firmy neriešia a v praxi sa preto vyskytujú zásadné chyby striekanej izolácie. Dôsledkom je nedodržanie izolačných vlastností, tepelné mosty a tvorba plesní, čo znehodnocuje stavbu a výrazne znižuje komfort a bezpečnosť bývania.

Z praxe teda jednoznačne vyplýva, že priemyselne vyrábané izolačné materiály v podobe dosiek z polystyrénu či minerálnej vlny sú vhodnejšou, bezpečnejšou aj udržateľnejšou voľbou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok