Zverejnili, kto zabíjal vo Viedni. Mladík bol aj na Slovensku

TA3 SITA
3.11.2020 11:16

Atentátnik, ktorého po útoku v centre Viedne zastrelila tamojšia polícia, mal 20 rokov a pochádzal zo Severného Macedónska. Kujtim Fejzulai mal záznamy v registri trestov a sympatizoval s extrémistickou skupinou Islamský štát. Podľa rakúskych médií bol terorista v júli na Slovensku a mal si u nás kupovať muníciu do kalašnikova, ktorým zabíjal.

Mal strelné zbrane aj mačetu

Útočník disponoval rakúskym aj severomacedónskym občianstvom. "Bol vyzbrojený atrapou pásu s výbušninami a automatickou dlhou zbraňou, pištoľou a mačetou, aby mohol vykonať tento nechutný útok na nevinných občanov," uviedol minister vnútra.

Útok vo Viedni má štyri civilné obete a viacero zranených. Zahynul i mladý terorista.

Nehammer informoval, že v súvislosti s teroristickým útokom dosiaľ vykonali 15 domových prehliadok a zatkli niekoľko osôb. O kontrolách informoval v utorňajšom dopoludňajšom príhovore aj rakúsky kancelár Sebastian Kurz, ktorý v jeho závere vyzval, aby si všetci o 12:00 pripomenuli obete teroristického činu.

Neďaleko hlavnej viedenskej synagógy

Útok, ktorý vyvolal rozsiahlu policajnú akciu, sa odohral v pondelok krátko po 20:00 neďaleko hlavnej viedenskej synagógy v centre mesta, kde si ľudia užívali poslednú noc v reštauráciách a baroch pred začatím pandemického lockdownu.

Polícia uviedla, že sa streľba odohrala na šiestich miestach. Podľa informácií ORF počas zásahu použilo zbrane sedem policajtov a náčelník viedenskej polície Gerhard Pürstl ráno informoval, že páchateľa zneškodnili o 20:09.

Slovenská polícia informácie preveruje

Slovenská polícia v maximálnej možnej miere spolupracuje s partnermi z Rakúska v súvislosti s objasnením teroristických útokov vo Viedni a poskytuje im všetky relevantné informácie. Uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová. „Sme v úzkom kontakte a preverujeme možný pohyb podozrivých osôb aj na území Slovenskej republiky,“ uviedla v súvislosti s medializovanými informáciami, že jeden z páchateľov si mal zbraň a muníciu, použitú pri útoku, zabezpečiť práve na Slovensku.

Polícia zároveň pripomína, že strelivo na území SR môže nadobudnúť do vlastníctva len držiteľ zbrojného preukazu, držiteľ zbrojnej licencie alebo držiteľ zbrojného sprievodného listu na trvalý vývoz.

O tom, že Fejzulai v lete navštívil Slovensko a mohol u nás kúpiť muníciu, informoval rakúsky portál Heute.at. Minister vnútra Roman Mikulec pre JOJ potvrdil, že v našej krajine bol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok