Rómske komunity ako ohniská nákazy? Testovanie to neukázalo

TA3 TASR
2.11.2020 15:30

Podiel pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19 v rómskych komunitách sa pohybuje približne na úrovni pozitívnych prípadov v majorite. Informovala o tom Iveta Duchoňová z Kancelárie úradu splnomocnenkyne vlády pre rómske komunity po víkendovom celoplošnom testovaní.

Rómske komunity ako ohniská nákazy? Testovanie to neukázalo
TASR/Roman Hanc

Sú vraj disciplinovaní a zodpovední

„Odmietam šírenie informácií, podľa ktorých sú rómske komunity priestorom šírenia ochorenia COVID-19. Takéto informácie prispievajú k posilňovaniu stigmatizácie Rómov a Rómok ako šíriteľov tohto ochorenia v spoločnosti,“ uviedla splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková. Listom požiadala regionálne úrady verejného zdravotníctva a hlavného hygienika SR Jána Mikasa, aby pri nastavovaní opatrení a prípadnom izolovaní celých komunít brali do úvahy široký okruh faktorov a dbali na dodržiavanie ľudských práv v rómskych komunitách.

Účasť na celoplošnom testovaní bola podľa úradu vysoká aj z radov obyvateľov žijúcich v rómskych komunitách. Potvrdilo sa, že rómske komunity sú na tom podobne ako ostatné časti obcí a miest. Splnomocnenkyňa to pripisuje disciplíne a zodpovednosti Rómov, ktorí v nich žijú.

Úrad realizuje viaceré opatrenia na zamedzenie šíreniu nového koronavírusu. Splnomocnenkyňa Bučková zriadila krízový tím, ktorého členovia monitorujú situáciu v rómskych komunitách a zúčastňujú sa na zasadnutiach krízových riadení na celoštátnej a regionálnej úrovni.

Realizujú projekt

Súčasne sa realizuje Národný projekt zameraný na riešenie nepriaznivých situácií súvisiacich s ochorením COVID-19 v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít. Do projektu sa môže zapojiť 354 obcí uvedených v Atlase rómskych komunít 2013 a 2019, ktoré nie sú podporované asistenciou tzv. pomáhajúcich profesií, a mimovládne organizácie s kapacitou a preukázateľnou skúsenosťou na riešenie projektových aktivít vo vybraných obciach.

Na zlepšenie pandemickej situácie v marginalizovaných rómskych komunitách bol schválený aj národný projekt Korona te merel, ktorého prijímateľom je štátna príspevková organizácia Ministerstva zdravotníctva SR Zdravé regióny.

V obciach s rómskymi komunitami súčasne pôsobí 4100 tzv. pomáhajúcich a podporných profesií – terénni sociálni pracovníci, asistenti osvety zdravia, pracovníci komunitných centier, asistenti učiteľa a príslušníci miestnych občianskych poriadkových služieb. Súčasný stav šírenia ochorenia COVID-19 medzi obyvateľmi rómskych komunít je porovnateľný s majoritným prostredím aj vďaka pôsobeniu týchto profesijných skupín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok