Sledujte americké voľby s TA3. Biden to vôbec nemá isté

TA3
3.11.2020 09:07

Po dlhom a mimoriadne ostrom zápase sa konečne dozvieme, kto ovládne Biely dom. Prečo by nás malo zaujímať, či sa prezidentom USA stane Joe Biden alebo Donald Trump? Čo si televízia TA3 pripravila pre divákov počas volebnej noci? Kedy sa môžeme tešiť na výsledky? Aj to prezradil v rozhovore náš kolega Vladimír Lichvár.

Sledujte americké voľby s TA3. Biden to vôbec nemá isté
TA3

Tieto voľby sú iné, podľa niektorých dokonca najdôležitejšie za posledné desaťročia. Súhlasíš?

Áno, súhlasím. Prezidentské voľby v USA mnohí analytici označujú za najdôležitejšie voľby za uplynulé desaťročia. Sám prezident Donald Trump dokonca vyhlásil, že ide o najdôležitejšie voľby v histórii Spojených štátov. Pravdou je, že výsledky hlasovania s napätím očakávajú nielen Američania, ale celý svet. Spojené štáty sú dôležitým geopolitickým hráčom.

S nástupom Donalda Trumpa do prezidentského úradu sa pred necelými štyrmi rokmi začala nová etapa americkej zahraničnej politiky. Hlavnou otázkou preto zostáva, či bude v Bielom dome aj nasledujúce štyri roky republikán Trump, alebo ho vo funkcii nahradí kandidát demokratov Joe Biden. Od toho závisí, či bude súčasný šéf Bieleho domu pokračovať v politike založenej na hesle „Amerika na prvom mieste“, alebo USA nastavia nový kurz pod taktovkou nového prezidenta z tábora demokratov.

Televízia TA3 sa predvolebnej kampani v USA venovala dlhodobo.  Na čo sa diváci môžu tešiť počas volebnej noci?

Je pravda, že príprave na americké prezidentské voľby sme intenzívne venovali niekoľko týždňov. Na jednej strane je to otázka prestíže. TA3 je jediná spravodajská televízia na Slovensku. Diváci očakávajú, že pokrývame všetky dôležité udalosti nielen doma, ale aj vo svete. Aj súčasná pandémia koronavírusu ukázala, že sme pre mnohých ľudí prvou voľbou, ak chcú byť informovaní o udalostiach rýchlo a kvalitne. Na strane druhej, sú americké prezidentské udalosťou, ktorá pripúta k televíznym obrazovkám mnoho divákov. Pred štyrmi rokmi sme nastavili latku kvalitatívne vysoko, čo sa odzrkadlilo na vysokej sledovanosti aj dobrých odozvách od našich divákov.

Tento rok budeme pravdepodobne svedkami ešte zaujímavejšieho súboja a tešíme sa na to, že opäť budeme voľbou číslo jeden pre mnohých Slovákov, ktorých táto téma zaujíma. Priamo počas volebnej noci pripravujeme špeciálne štúdio venované súboju o Biely dom. Divákom sa v utorok tretieho novembra od 21:00 bude spolu so mnou prihovárať aj kolega Tomáš Verníček.

Pozvali sme si zaujímavých a fundovaných hostí, ktorí politické dianie za veľkou mlákou sledujú dlhodobo. Našim hosťom v štúdiu bude Branislav Kováčik, ktorý je dekanom Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Druhým pozvaným je politológ Gilbert Futó z Fakulty medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity v Bratislave. Respondentov máme samozrejme omnoho viac. Kolegyne Roberta Gregorová a Patrícia Kordiaková budú okrem sledovania reakcií na sociálnych sieťach spovedať prostredníctvom živých vstupov mnoho ďalších odborníkov, ktorí sa venujú tejto problematike. V neposlednom rade využijeme služby našich spolupracovníkov priamo v USA.

Sú misky váh vyrovnané, alebo môžeme očakávať tesný súboj? Výsledky sa zrejme hneď nedozvieme.

Predpovedanie výsledkov volieb v USA je náročné. Demokratický kandidát Joe Biden síce momentálne v prieskumoch verejnej mienky vedie. Preto by sa mohlo zdať, že výsledok volieb je už teraz jasný. Odborníci však upozorňujú na to, že sa môže zopakovať aj scenár z predchádzajúcich volieb v roku 2016. Vtedy demokratka Hillary Clintonová tiež viedla v prieskumoch nad vtedajším politických nováčikom Donaldom Trumpom. Vo voľbách dokonca získala o takmer tri milióny viac hlasov ako Trump. Ten však vďaka tamojšiemu volebnému systému zvíťazil v kľúčových štátov a do Bieleho domu sa mohol nasťahovať on.

Hlasy voličov sa totiž v každom štáte pretavujú do hlasov voliteľov, no a tých získal viac práve Trump. Podobný osud postihol v roku 2000 aj demokratického kandidáta Ala Gora, ktorý získal o pol milióna hlasov viac ako jeho súper. Napriek tomu bol vtedy konečným víťazom volieb George W. Bush. Tento rok má teda tabuľkovo väčšie šance Biden. Trump ale stále môže prekvapiť.

Mnohí americkí politológovia hovoria o tom, že bývalý realitný magnát má mnoho skrytých voličov, ktorých prieskumy verejnej mienky nezachytia. Čo sa týka výsledkov, na tie si budeme musieť počkať dlhšie ako obvykle. Pre pandémiu koronavírusu sa mnoho voličov rozhodlo voliť vopred poštou, alebo osobne. Svoj hlas už odovzdalo vyše 90 miliónov zaregistrovaných voličov. Viaceré štáty, napríklad Pensylvánia, či Michigan už vopred avizovali, že zrátať všetky hlasy im bude trvať niekoľko dní. V stredu ráno preto ešte nemusíme poznať meno víťaza. Všetko ale môže byť samozrejme aj inak.

Prečo by mali slovenských divákov zaujímať voľby v ďalekej krajine za oceánom? Ovplyvní nás ich výsledok?

Už som spomínal, že Spojené štáty sú dôležitým geopolitických hráčom a zároveň sú našim partnerom napríklad v Severoatlantickej aliancii ale aj v ďalších medzinárodných organizáciách. Výsledok volieb v USA môže mať podľa bezpečnostných analytikov vplyv na stredoeurópsky región predovšetkým z hľadiska bezpečnosti. Netreba zabúdať na to, že Slovensko je z globálnej perspektívy členom Európskej únie. Prípadné zhoršenie vzťahov medzi USA a EÚ za môže mať vplyv aj na našu krajinu, či už priamy alebo nepriamy.

Televízia TA3 prinesie počas amerických volieb rozhovory s odborníkmi, profily oboch prezidentských kandidátov, ale vysvetlí aj komplexný volebný systém v USA. Divákom ukážeme prvé reakcie, najzaujímavejšie momenty, ale dozvedia sa aj to, ako môže sčítavanie hlasov ovplyvniť fenomén týchto volieb - predčasné hlasovanie desiatok miliónov voličov.

Volebnú noc budú moderovať Vladimír Lichvár a Tomáš Verníček, pomáhať im budú kolegyne Roberta Gregorová a Patrícia Kordiaková. Volebné štúdio sa začína večer o deviatej a v stredu ráno o šiestej.

V pohotovosti bude počas celej noci aj náš web ta3.com. Najnovšie informácie nájdete v neustále aktualizovanom online článku, na našom Facebooku či Twitteri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok