Môže od vás zamestnávateľ žiadať test? Takto to vidia právnici

TA3 SITA
2.11.2020 08:34

Zamestnávatelia majú právo žiadať, aby im zamestnanec preukázal, že má negatívny test na koronavírus. Či už z celoplošného testovania alebo z iného schváleného testovania. Vyplýva to z analýzy Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, ktorú fakulta vypracovala pre Asociáciu zamestnávateľských zväzov a združení.

Môže od vás zamestnávateľ žiadať test? Takto to vidia právnici
SITA/Prezídium HaZZ

Základom je vyhláška

Právna analýza tak dáva za pravdu vláde. Úrad vlády aj ministerstvo práce tvrdia, že zamestnávatelia na to nárok majú, podľa Úradu na ochranu osobných údajov SR však na takýto nárok zamestnávateľa chýba právny základ.

Základným právnym titulom pre spracúvanie informácie o teste zamestnanca na COVID-19 je podľa právnikov predovšetkým vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k režimu vstupu osôb do priestorov prevádzok a priestorov zamestnávateľa. "Ide o totožnú situáciu ako v prípade, keď v letných mesiacoch boli zamestnanci povinní informovať zamestnávateľa o návrate z tzv. červených krajín, pričom predmetnú povinnosť taktiež upravoval podzákonný právny predpis,“ uvádza sa v analýze.

V nej ďalej odborníci vysvetľujú, že ak by z akéhokoľvek dôvodu nebolo možné vyhlášku ÚVZ SR považovať za dostatočnú, slovenský právny poriadok upravuje množstvo ďalších ustanovení, ktoré môžu zamestnávatelia využiť na právnom základe verejného záujmu.

Niektorým vyhláška ÚVZ nestačí

Úrad na ochranu osobných údajov zverejnil vo štvrtok 29. októbra na svojom webe stanovisko, ktoré o deň na to aktualizoval, no jeho záver bol rovnaký. Tvrdí, že pokiaľ ide o spracúvanie informácie o negatívnom výsledku testu na COVID-19, je potrebné, aby zamestnávateľ disponoval právnym základom v zmysle európskych nariadení. Taký však úradu, podľa jeho analýzy relevantných právnych predpisov, nie je známy.

Vyhlášku Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorou sa rozšírili opatrenia v rámci núdzového stavu vrátane zákazu vychádzania, nepovažuje z pohľadu ochrany osobných údajov za dostatočný právny základ na spracúvanie tohto údaja.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok