Prohibícia spôsobí českému štátnemu rozpočtu vysoké výpadky

TA3
16.9.2012 12:13

Prohibícia, ktorá bola v Česku vyhlásená kvôli otravám metylalkoholom, zrejme spôsobí krajine výpadok rozpočtových príjmov. Štátnej pokladnici totiž alkohol denne prinášal niekoľko miliónov českých korún (Kč).

Prohibícia spôsobí českému štátnemu rozpočtu vysoké výpadky
SITA

Pre prohibíciu príde české ministerstvo financií na výbere spotrebnej dane o desiatky miliónov, ďalšie vysoké sumy budú chýbať pri výbere dane z pridanej hodnoty (DPH) a dane z príjmov.

Vlani sa na spotrebnej dani z liehu v Česku vybralo 6,8 miliardy Kč (277,75 milióna eur). Denne je to 18,5 milióna Kč. K tomu je potrebné pripočítať ešte stratu na výbere sadzby DPH vo výške 20 %.

Podľa výpočtu denníka MF DNES sa v Česku ročne predá tvrdý alkohol za viac ako 20 miliárd Kč, teda za viac ako 55 miliónov Kč denne. Daň z pridanej hodnoty teda predstavuje 11 miliónov Kč denne. Dá sa však predpokladať, že ľudia nahradia tvrdý alkohol pivom alebo vínom a prepad DPH nebude až taký veľký.
V prípade, že Česi nebudú po obnovení predaja alkoholové manko doháňať zvýšeným pitím, príde pri týždennom zákaze štátna pokladnica o 130 miliónov Kč na spotrebnej dani. Nie je však vylúčené, že česká prohibícia bude trvať oveľa dlhšie.

Ďalší vplyv bude mať prohibícia na tržby obchodníkov a reštaurácií. Zníži im pravdepodobne zisk, čo sa podpíše na nižšom výbere na dani z príjmov. Podľa prieskumu spoločnosti Mag Consulting z tohto týždňa bude úplný zákaz nalievania liehovín znamenať pre reštaurácie pokles tržieb o šesť až osem percent.
"Vplyv na obchodníkov bude obrovský, alkoholu sa v Česku predávalo veľa," povedal iDNES.cz predseda Zväzu obchodu a cestovného ruchu ČR a riaditeľ siete obchodov Coop Zdeněk Juračka.

Najviac však prohibícia poškodí samotných výrobcov liehovín. Únia výrobcov a dovozcov liehovín (ÚVDL) sa obáva hlavne toho, že sa v reakcii na prohibičný zákaz ešte viac rozbujnie čierny trh a že obetí nekvalitného a nebezpečného alkoholu bude naopak pribúdať. "Zákaz prinesie značné ekonomické škody nielen členom únie, ale prejaví sa tiež v závislosti na dĺžke jeho trvania aj značným výpadkom príjmov do štátneho rozpočtu," uviedla únia vo vyhlásení.

"Ani sebaprísnejší zákaz však nič nevyrieši. Šedá ekonomika si vždy nájde cestu, ako ho obísť. Štát by mal sústrediť svoje úsilie na potláčanie bujnejúcej čiernej výroby a predaja alkoholických nápojov. Len tak možno šetriť zdravie a životy jeho obyvateľov," vyhlásil prezident ÚVDL Petr Pavlík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok