Krajní pravičiari chcú v Nemecku verejne premietať protiislamské video

SITA
16.9.2012 11:25

Nemecké krajne pravicové zoskupenie chce na nepokoje v moslimskom svete vyvolané protiislamským filmom reagovať jeho verejným premietaním.

Krajní pravičiari chcú v Nemecku verejne premietať protiislamské video
SITA

V nedeľňajšom vydaní o tom informuje týždenník Der Spiegel. "Pre nás je to otázka umenia a slobody prejavu," cituje magazín Manfreda Rouhsa, šéfa skupiny Za Nemecko. Nemecký minister vnútra Hans-Peter Friedrich pre Der Spiegel už potvrdil, že použije všetky legálne prostriedky na zastavenie tejto iniciatívy.

Pro Deutschland v minulosti zorganizovala viaceré provokačné demonštrácie. Minulý mesiac asi 50 jej prívržencov protestovalo pred tromi berlínskymi mešitami proti islamskému extrémizmu. Súd vtedy ich protest odmietol zakázať.

Americké diplomatické zastupiteľstvá v Egypte, Tunisku, Jemene, Líbyi, Iráne a ďalších moslimských krajinách sú už od začiatku týždňa terčmi útokov rozzúrených moslimov. Najrozsiahlejšie násilnosti vypukli v utorok v líbyjskom Bengází, kde extrémisti zabili amerického veľvyslanca a troch ďalších zamestnancov ambasády. Dôvodom je nezávislá snímka údajného amerického tvorcu Nevinnosť moslimov, ktorá označuje islam za "rakovinu" a zobrazuje proroka Mohameda pri sexuálnom styku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok