S plošným testovaním pomáhajú viacerí poslanci, najmä z koalície

TA3 SITA
31.10.2020 10:58

Viacerí poslanci budú na celoplošnom testovaní pomáhať ako dobrovoľníci. Zo strany SaS budú nápomocní Anna Zemanová, Miroslav Žiak, Jana Bittó Cigániková, Peter Cmorej, Jarmila Halagašová a Radovan Sloboda. Z poslancov hnutia Sme rodina sa na testovaní ako dobrovoľníci zúčastnia Ľuboš Krajčír, Patrick Linhart, Petra Hajšelová a Miloš Svrček. Podpredseda NR SR Juraj Šeliga pomôže ako dobrovoľník v Muránskej Dlhej Lúke (okres Revúca), informoval jeho poradca Juraj Rizman.

S plošným testovaním pomáhajú viacerí poslanci, najmä z koalície
SITA/Ľudovít Vaniher

Chcú skrátiť boj s pandémiou

„Dobrovoľníkov sme mali viacero, ale vzhľadom na to, že jeden z našich poslancov má potvrdený pozitívny výsledok testu na ochorenie COVID-19, veľká časť nášho poslaneckého klubu je v domácej karanténe a čakajú na výsledky PCR testov," uviedlo tlačové oddelenie hnutia Sme rodina.

„Plošné testovanie považujeme za nevyhnutné preto, aby sa život v krajine čo najskôr vrátil do normálnych koľají, a veríme, že pomôže odvrátiť celkový lockdown," povedala predsedníčka Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS). Dodala, že ak sa projekt zvládne, tak v kombinácii s dodržiavaním nariadených opatrení a obmedzením pohybu na hraniciach výrazne skráti boj s pandémiou koronavírusu.

Sú v prvej línii

Poslanci za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti sa podľa Petra Dojčana z mediálneho tímu hnutia organizujú samostatne. „Práve preto, že si uvedomujeme mimoriadnu dôležitosť tejto akcie, v prvej línii budú naši poslanci z radov zdravotníkov, primátorov a starostov. Ostatní poslanci tiež priložia ruku k dielu, pokiaľ im to zdravotný stav umožňuje, respektíve nie sú v rizikovej skupine," doplnil. Poslankyňa a starostka obce Kunerad (okres Žilina) Monika Kavecká (OĽANO), ktorá je povolaním zdravotná sestra, aktívne riadi akciu testovania vo svojej obci. V prvej línii bude pôsobiť aj lekárka Eva Horváthová (OĽANO).

Z nezaradených poslancov parlamentu okolo expremiéra Petra Pellegriniho sa na testovaní ako dobrovoľník nezúčastní nikto. „Nakoľko je dlhodobo známe, že testovanie považujeme za zle pripravené a nedostatočne personálne aj materiálne zabezpečené. Zároveň je Richard Raši, vzhľadom na to, že je lekár, pripravený ísť v prípade potreby počas budúceho týždňa do nemocnice," povedala hovorkyňa strany Hlas - sociálna demokracia Patrícia Medveď Macíková.

Podieľajú sa na liečbe pacientov

Poslanec najsilnejšej opozičnej strany Smer - sociálna demokracia Vladimír Baláž sa podľa slov hovorcu strany Jána Mažgúta ako lekár podieľa na liečbe pacientov, ktorí sú podozriví alebo aj pozitívni na ochorenie COVID-19. „Poslanci strany Smer-SD, ktorí sú zároveň predstaviteľmi samosprávy, participujú na organizačnom zabezpečení plošného testovania," doplnil Mažgút.

Na Slovensku je tento víkend celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19. Dnes aj v nedeľu 1. novembra je možné dať sa otestovať od 7:00 do 22:00.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok