Celú SR podľa Čaputovej pretestovať nedokážu. Premiér reagoval

TA3 TASR SITA
30.10.2020 11:27

Prezidentka Zuzana Čaputová sa vyjadrila k nadchádzajúcemu plošnému testovaniu. Požiadala vedenie ozbrojených síl, aby jej doložilo stav pripravenosti operácie Spoločná zodpovednosť. Cieľ, teda pretestovať celé územie Slovenska, je vraj “nenaplniteľný”. Nerobme si naschvály, vláda vie, čo robí, reagoval premiér.

Nenaplniteľný cieľ

Z celkového množstva odberných tímov je pripravených približne 60 percent na oba víkendové dni. Prezidentka Zuzana Čaputová to povedala po stretnutí s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Danielom Zmekom a veliteľom operácie Spoločná zodpovednosť Ivanom Pachom.

Uvedený stav je platný menej ako 24 hodín pred spustením operácie. Prezidentka preto podotkla, že cieľ operácie pretestovať celé obyvateľstvo Slovenska, je podľa ich slov nenaplniteľný.

Prezidentka žiada premiéra Igora Matoviča, aby netrval na zákaze vychádzania pre tých, ktoré sa na testovanie nedostanú. Ľudí však vyzvala, aby sa testovania zúčastnili.

Vláda vie, čo robí

Na prezidentku reagoval aj premiér Matovič. Na Facebooku napísal, že sa uskutočnilo mimoriadne zasadnutie vlády, kde minister Jaroslav Naď obrany informoval, že k štvrtkovému večeru bolo pomocným personálom plne obsadených 4 900 odberových tímov, ale len 63% z nich bolo plne obsadených potrebnými zdravotníkmi.

"Naďalej dôverujeme slovenským zdravotníkom a veríme, že obsadenosť zdravotným personálom sa dnes ešte výrazne zvýši. Poďme preto všetci urobiť maximum," uviedol. "Nerobme si už prosím naschvály. Ukážme všetci spolu, že v rozhodujúcej chvíli zaberieme spolu za jeden povraz a dokážeme to. V inom prípade, nám zostáva v rukách už len totálny lockdown a ten si nikto z nás nepraje. Nebojte sa, vláda vie presne, čo robí a sme pripravení na všetky situácie, ktoré môžu cez víkend nastať," dodal.

Hlas-SD vyzýva premiéra, aby vyhovel žiadosti prezidentky. „Vítame priamy, jasný a zodpovedný postoj pani prezidentky, ktorá otvorene pomenovala riziká plošného testovania,“ tlmočila stanovisko strany jej hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková. „Ak sa má plošné testovanie tento víkend uskutočniť, strana Hlas-SD žiada jeho konanie len v rámcoch vymedzených a odôvodnených prezidentkou republiky,“ dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok