Trump sa stretol s vojakmi, ktorí zlikvidovali šéfa IS. Vyznamenal ich

TA3 TASR
30.10.2020 07:53

Americký prezident Donald Trump sa stretol s príslušníkmi špeciálnych síl, ktorí sa podieľali na vlaňajšom zabití vodcu Islamského štátu Abú Bakra Baghdádího. Stretnutie sa uskutočnilo bez prítomnosti zástupcov médií na veľkej vojenskej základni Fort Bragg v štáte Severná Karolína. Konalo sa len niečo vyše roka po tom, ako Baghdádí zahynul počas zásahu amerického komanda na severozápade Sýrie.

Trump sa stretol s vojakmi, ktorí zlikvidovali šéfa IS. Vyznamenal ich
SITA/AP

Podľa hovorkyne Bieleho domu Kayleigh McEnanyovej prezident udelil vojakom na základni vyznamenanie za mimoriadne hrdinstvo v boji proti nepriateľom USA, tzv. Presidential Unit Citation. Trump tiež vzdal hold všetkým padlým pri pomníku príslušníkov amerických špeciálnych síl, ktorý sa nachádza v komplexe Fort Bragg.

Vodca extrémistickej organizácie IS a samozvaný kalif Abú Bakr Bagdádí zahynul 27. októbra 2019 počas operácie amerických síl v severosýrskej provincii Idlib.

Prezident mal pôvodne vystúpiť aj na predvolebnom mítingu v neďalekom meste Fayetteville; podujatie však bolo odložené kvôli silnému vetru, ktorý sprevádza tropickú búrku Zeta. Donald Trump, ktorý sa bude 3. novembra v prezidentských voľbách uchádzať o znovuzvolenie, považuje smrť Baghádího za jeden z najväčších úspechov svojej administratívy v oblasti posilnenia národnej bezpečnosti USA.

Vodca extrémistickej organizácie Islamský štát a samozvaný kalif Abú Bakr Bagdádí zahynul 27. októbra 2019 počas operácie amerických síl v severosýrskej provincii Idlib. Podľa Trumpových slov sa odpálil za pomoci samovražednej vesty počas pokusu o útek pred príslušníkmi amerických špeciálnych jednotiek, pričom okrem seba usmrtil aj dve svoje deti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok