Matovič sa obrátil na zdravotníkov. Sľubuje mimoriadnu odmenu

TA3 TASR SITA
29.10.2020 17:26

Zdravotníkom, ktorí odpracujú v odberných tímoch oba dni plošného testovania na ochorenie COVID-19, vyplatia príspevok za mimoriadne nasadenie vo výške 500 eur. Premiér Igor Matovič o tom informoval na štvrtkovej tlačovej konferencii. Ide o jeho osobné rozhodnutie. Verí, že ho presadí v koalícii.

Mimoriadny príspevok 500 eur

Na jednom odbernom mieste by mali byť podľa Matoviča dvaja zdravotníci. Na jedno odberné miesto sa počíta s 1000 testami. Ak bude zdravotník v regióne, kde bude nula percent pozitívnych, tak zarobí 700 eur. "Za jeden deň 100 eur, za druhý deň 100 a plus mimoriadny príspevok 500 eur," priblížil predseda vlády. Suma sa teda bude odvíjať od toho, koľko percent pozitívnych bude v danom okrese, a či budú odbery robiť dvaja zdravotníci. Matovič podotkol, že ak by v niektorých regiónoch boli štyri percentá ľudí pozitívne otestovaných, zdravotník si za dva dni zarobí 1100 eur.

Zdravotníci, ktorí odpracujú pri celoplošnom testovaní oba dni, môžu získať príplatok 500 eur. Avizoval to premiér Igor Matovič. Svoj návrh ešte musí presadiť v koalícii. Premiér týmto krokom reaguje na skutočnosť, že desiatky zdravotníkov sa zatiaľ prihlásili iba na jeden testovací deň.

Predseda vlády očakáva, že priemer pozitívnych ľudí na ochorenie COVID-19 by mal byť na Slovensku okolo dvoch percent. Odmenu by zdravotníci mohli vidieť v decembri na novembrovej výplate, myslí si Matovič. "Štát nikdy neplatil zamestnancom, pracujúcim pre štát, tak mimoriadne motivačne. Na druhej strane nikdy zamestnanci toľko neriskovali a nikdy sme nemali taký obrovský protivietor od ľudí, od ktorých sme očakávali pomoc," podotkol Matovič. Zároveň dodal, aby ľudia zdravotníkom tieto odmeny nezávideli, pretože oni budú zachraňovať životy ľudí

Cieľom je zachraňovať zdravie a životy

„Nám ide o to, aby ten výter bol urobený čo najlepšie,” povedal s tým, že cieľom je zachraňovať zdravie a životy. „Teraz je chvíľa, aby sme sa zomkli,” zdôraznil. kritizoval pritom niektorých opozičných politikov, ktorí podľa neho „chcú na tom politicky ryžovať”. Premiér zároveň uviedol, že plošné testovanie bude aj témou videosamitu predstaviteľov Európskej únie. „Celá Európa čaká, akým spôsobom zvládneme plošné testovanie,” dodal.

Matovič tvrdí, že po tom, čo prezident Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár povedal, že nový koronavírus je len chrípka a plošné testovanie nepodporuje, sa z databázy zdravotníkov odhlásili zdravotníci. Premiéra mrzí, že s ním na tlačovej konferencii nestáli aj predstavitelia všetkých politických strán a prezidentka a nevyjadrili podporu plošnému testovaniu.

Na Slovensku je celkovo 93-tisíc zdravotníckych pracovníkov. Ako vo štvrtok povedal minister obrany Jaroslav Naď, verí, že z 93-tisíc sa nájde 15 až 20-tisíc zdravotníkov, ktorí budú chcieť prísť pomôcť. Naď ešte očakáva veľkú pomoc od súkromných nemocníc, ktoré vyčleňujú personál na celoplošné testovanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok