Pripomíname si výročie Československa, v ČR je i štátny sviatok

TA3 TASR
28.10.2020 12:20

Česká republika si v stredu pripomína 102 rokov od vzniku samostatného československého štátu. Slávnostné odovzdávanie vyznamenaní na Pražskom hrade sa však tento rok pre koronavírusovú pandémiu neuskutoční. Pre Slovensko je 28. október len pamätným dňom.

Tradičné oslavy tento rok nahradil živý prenos zo striedania hradných stráží na sociálnej sieti Facebook. Súčasťou akcie, na ktorej platia prísne hygienické opatrenia, je aj motorkáda a Hudba Hradnej stráže.

"Dnes má naša krajina veľký sviatok. Je 28. októbra. Deň vzniku samostatného československého štátu. Všetci si pripomenieme TGM (Tomáša Garrigua Masaryka). Československú republiku. V našich dejinách sme prekonali všetky prekážky a ťažké obdobia a pevne verím, že aj z tohto vyjdeme silnejší," napísal český premiér Andrej Babiš na sociálnej sieti Twitter.

Slávnostné odovzdávanie vyznamenaní Hrad odsunul na október budúceho roku, pričom zoznam laureátov zverejní v stredu večer na svojich oficiálnych webových stránkach. Nebude sa konať ani tradičná pietna spomienka na pražskom Vítkove, kam si chodia zástupcovia štátnych inštitúcií a politici pripomínať vznik Československa a položiť vence na Hrob neznámeho vojaka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok