Gyurcsány je pripravený obkľúčiť maďarský parlament

TASR
15.9.2012 17:59

Demokratická koalícia (DK) vyzvala opozičné strany, aby spoločne bojkotovali proces úpravy volebného zákona. Vyhlásil to dnes v Budapešti na demonštrácii pred približne 3000 odporcami Orbánovej vlády expremiér a predseda DK Ferenc Gyurcsány.

Gyurcsány je pripravený obkľúčiť maďarský parlament
SITA

"Ak poslanci parlamentu schvália úpravu volebného zákona a bude zavedená predbežná registrácia voličov, tak obkľúčime živou reťazou parlament," povedal expremiér, na ktorého prejav reagoval dav skandovaním "Orbán, prac sa!"
Gyurcsány vyhlásil, že nechce krajinu, ktorá sa "neustále vracia k Trianonu". Povedal, že Maďarsko podľa jeho predstáv by malo byť otvorenou a tolerantnou krajinou, ktorej vláda vládne pokojne a rozvážne, namiesto hektického prijímania rozhodnutí.
Predseda DK pripomenul, že Orbán zo začiatku hovoril v súvislosti s dvojakým občianstvom pre zahraničných Maďarov iba ako o možnosti poskytnúť im pas, pričom dnes je už jasné, že im udelili aj právo voliť. Voľby s výsledkom, v ktorých rozhodnú hlasy zahraničných Maďarov, spochybnia legitimitu takto vytvorenej vlády, poznamenal Gyurcsány.

Demonštrácia, na ktorej vystúpili aj ďalší politici DK a ktorú zabezpečovali policajti zhromaždení najmä v bočných uliciach, sa podvečer skončila bez incidentov.
Štátny tajomník úradu vlády János Lázár za vládny Maďarský občiansky zväz-Fidesz minulý štvrtok avizoval, že do 17. septembra predloží parlamentu individuálny poslanecký návrh novely volebného zákona.
V zmysle tejto novely, ktorá bude zrejme platná od 1. januára 2013, by sa voliči, ktorí chcú hlasovať, museli dva mesiace pred voľbami zaregistrovať. Podľa pozorovateľov by Fidesz týmto krokom v čo najväčšej miere zamedzil prístup nerozhodných voličov k voličským urnám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok