J. RICHTER: Budem sa maximálne snažiť o vyššie platy v štátnej a verejnej správe

TASR
15.9.2012 14:36

Napriek úsiliu súčasnej vlády o konsolidáciu verejných financií bude minister práce Ján Richter (Smer-SD) vyvíjať maximálnu snahu, aby sa našli prostriedky na zvýšenie platov v štátnej a verejnej správe, vrátane učiteľov. Vyhlásil to v dnešných Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu.

J. RICHTER: Budem sa maximálne snažiť o vyššie platy v štátnej a verejnej správe
SITA

Požiadavky učiteľov podľa vlastných slov vníma "pozitívne", aj keď úplne nesúhlasí so štvrtkovým (13.9.) výstražným štrajkom, ktorý si zvolili ako spôsob upozornenia na svoje problémy. "Myslím si, že sa to dotklo veľmi širokého spektra ľudí, hlavne rodičov, ktorí na túto situáciu neboli pripravení," konštatoval šéf rezortu práce.

Zároveň pripomenul, že platy v štátnej a verejnej správe neboli zvyšované už tri roky a za toto obdobie prišli zamestnanci v reálnom vyjadrení o takmer 10 %. "Máme tú smolu, že sme pár mesiacov pri moci a máme riešiť problematiku, ktorá sa týkala uplynulých troch rokov," podčiarkol Richter.

Tvrdeniu, že ide o dlhodobý problém, dáva za pravdu aj predseda poslaneckého klubu opozičnej SDKÚ-DS a bývalý minister práce Ľudovít Kaník. "Je pravda, že situácia a platy v školstve sú dlhodobo na zlej úrovni. Vždy sa riešili rôzne problémy a na túto oblasť sa nekládol taký dôraz, aký by sa mal," pripustil.
Zároveň však Richtera upozornil, že súčasná vláda má k dispozícii veľa peňazí, len sa musí rozhodnúť, či ich vynaloží len na stimuly pre niekoľko konkrétnych firiem, alebo napríklad na zvýšenie platov učiteľov. Ďalšie zdroje vidí Kaník v neefektívnych výdavkoch v sociálnom systéme, ktorý má na starosti práve ministerstvo práce.

"Treba tam prikročiť k zmenám a keď sa prestanú rozhadzovať peniaze v sociálnom systéme tam, kde sa nemajú, ušetria sa také stovky miliónov, že bude na zvýšenie platov aj na ďalšie potrebné veci," domnieva sa opozičný poslanec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok